Hengelo
Sport

Eva Dorrestijn verslaat meisjes én jongens in haar kart

Eva Dorrestijn stuurt nog maar 2,5 jaar in een kart, maar rijdt de meeste jongens er al af. Vorig weekend pakte de 11-jarige Hengelose haar eerste podiumplek tijdens een race om het GK4-kampioenschap in het Limburgse Venray. Ze werd tweede. Vader Wijnand besmette haar met dit sportieve virus: “Hij was vroeger ook een heel goede karter. Tegenwoordig is hij mijn monteur.”

Honderd kilometer per uur

Gehuld in haar raceoverall zit Eva maandag 17 mei in de studio van 1Twente Vandaag. Voor haar is het doodnormaal om als meisje met honderd kilometer per uur overal in Europa over kartbanen te vliegen, maar ze beseft dat ze het geluk heeft dat ze een vader als Wijnand heeft. Met wie ze de passie en het plezier voor de sport kan delen: “In de zomer van 2018 nam hij me op vakantie in Kroatië mee naar een kartbaan. Hij wilde mij wel eens laten zien welke sport hij vroeger beoefende en hij wilde mij ook wel eens zien racen. Op het kleine kinderbaantje naast de hoofdbaan heb ik m’n eerste meter gemaakt en ik vond het prachtig.”

PDB Racing

Ruim 2,5 jaar later heeft Eva zich ontwikkeld tot een talent waar iedereen rekening mee moet houden. Zowel meisjes als jongens. Sterker nog, bijna altijd is Eva het beste meisje van het veld en ruim een week geleden versloeg ze zelfs bijna alle jongens, op eentje na: “Het gaat inderdaad lekker, maar er zijn nog wel verbeterpunten voor mij. Zo moet ik nog wel beter worden in de regen. Daar werk ik dan ook aan, samen met mijn teamgenoten van PDB Racing. Het mooie is dat je elkaar helpt om beter te worden.”

icon_main_quote_red_glyph

"In de zomer van 2018 nam mijn vader me op vakantie in Kroatië mee naar een kartbaan. Daar begon het."

Eva Dorrestijn

Verstappen of Visser

In de toekomst kan het best nog eens zijn dat Eva in de autosport terechtkomt, maar voorlopig wil ze de beste worden in de kartsport, zowel in de snelle 2-takt (100 km/uur) en de iets langzamere 4-takt: “Ik heb er van beide thuis eentje in de garage staan”, lacht de leerlinge van groep 8 van de Plechelmusschool. En dan Max Verstappen of zijn vrouwelijke evenknie Beitske Visser achterna? “Misschien. Het belangrijkste is dat je gescout wordt.”

icon_main_info_white_glyph

Italië

Misschien dat dat komende zomer wel gebeurt. Dan gaat het gezin op vakantie naar Italië en Eva zal dan meedoen aan de Europese Kampioenschappen. Ze hoeft zich daarvoor niet te kwaliferen; omdat ze aan meerdere NK’s heeft meegedaan, heeft ze haar internationale licentie al binnen. In oktober wordt in Italië ook het WK gehouden. Als Eva over 3 weken op de NK bij de top 3 rijdt, kan ze daar ook aan mee doen.

Eva Dorrestijn en Nick de Bruijn
Eva Dorrestijn met teambaas Nick de Bruijn, de zoon van kartlegende Peter de Bruijn, die in 1980 Ayrton Senna in de kart versloeg op het WK. © racexpress / bas kaligis

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.