Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Station Enschede moet Enschede Centraal worden €™

444777 Schermafbeelding 2019 12 17 om 194907

Het treinstation in Enschede moet de naam Enschede Centraal krijgen. In navolging van Amersfoort en Eindhoven moet de grootste stad van Twente de toevoeging Centraal in de naam hebben. Dat stelt de VVD Enschede. We moeten niet te bescheiden zijn.

Rutger Borgerink | Tubantia

Enschede dat toetreedt tot het selecte gezelschap van stations in Nederland dat de titel Centraal mag dragen. Als het aan fractievoorzitter René Kreeft van de VVD Enschede ligt, worden die plannen snel werkelijkheid. Als grootste stad van Overijssel, met meerdere stations rondom de stad, is dit een ontwikkeling die opvolging verdient , zegt hij. Mede ook gezien allerlei wensen en ontwikkelingen rondom mobiliteit, zoals de nachttrein, het verbreden van het spoor tussen Wierden en Zwolle, en elektrificatie van de trein richting Münster.

Niet te bescheiden
Kreeft heeft verantwoordelijk wethouder Jurgen van Houdt al vragen gesteld over de naamsverandering. We moeten als Enschede proactief en niet te bescheiden zijn , stelt de VVD-fractievoorzitter, die zich eerder al hardmaakte voor de komst van een nachttrein tussen Enschede en Zwolle. De toevoeging Centraal is misschien maar beeldvorming, maar we zijn als stad serieus hard aan de weg aan het timmeren. Het is ook een stuk promotie en marketing voor de regio.

De titel Centraal is trouwens niet zomaar voor elk station weggelegd. Zo moet de stad waar het station ligt meer dan 100.000 inwoners hebben (heeft Enschede), moeten er minimaal drie stations zijn (check: naast het hoofdstation ook Kennispark en Eschmarke) én het station moet minstens 40.000 in- en uitstappers per dag hebben. Dat is een knelpunt voor Enschede, dat (nog) niet op dat aantal zit.

Wat zijn de kansen?
Doordat Keolis eind 2017 de treindienst tussen Enschede en Zwolle overnam van NS, ontbreken exacte cijfers over dit jaar en vorig jaar. Het Twentse station telde in 2017 zo n 20.000 in- en uitstappers per dag. Maar dat het drukker is geworden op het Enschedese station, dat staat buiten kijf. De reizigersaantallen zijn substantieel toegenomen, mede dankzij de komst van de intercity tussen Enschede en Zwolle , laat Keolis weten. Ook op de lijnen waar NS nog wel rijdt, zijn de passagiersaantallen toegenomen.

Dat Enschede bij voorbaat kansloos is voor de titel Centraal , lijkt dan ook te kort door de bocht. Zo heet station Eindhoven sinds afgelopen weekend Eindhoven Centraal, terwijl de stad maar twee, in plaats van de drie vereiste stations heeft. De naamswijziging wordt behandeld in een groep met onder meer mensen van NS en ProRail. We maken per aanvraag een afweging, afhankelijk ook van de situatie , zegt NS-woordvoerder Leonie Bosselaar.

Kosten: zo'n 1,5 ton
De toevoeging Centraal in de naam is niet kosteloos. Eindhoven betaalde 1,5 ton voor de titel, al droeg ProRail ook bij in de kosten. Ik vind vragen over kosten secundair , zegt René Kreeft. De naamswijziging is toch niet binnen nu en een half jaar geregeld, de kostenverdeling komt nog wel.

De naamsverandering kost veel geld, omdat onder meer alle borden op het station vervangen moeten worden, er een update nodig is voor de reizigersapp en ProRail aanpassingen moet doen in de veiligheidssystemen.

Mochten de plannen slagen, dan is Enschede het negende station in Nederland met de titel Centraal . Alleen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Leiden, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven dragen de naam al.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.