Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Dean (11) uit Enschede €˜best geklede gast €™ van het kerstdiner

444977 download 1 1

Het is deze dagen voor veel jongeren toch wel een dingetje: hoe ga ik goed gekleed naar het kerstgala? Aimée Avond- en Bruidskleding helpt een handje. Jongens kunnen hun smoking na gebruik rustig terugbrengen.

Tubantia | Michel Hasselerharm
Grote kans dat Dean de best geklede gast van het kerstdiner van zijn school is. De 11-jarige leerling van de Enschedese basisschool De Koning ziet er strak uit in zijn zwarte kostuum, inclusief wit overhemd en strik. Hij is niet voor niets de zoon van Gaby Egberink, eigenares van Aimée Avond- en Bruidskleding. Maar er zijn wel meer kinderen die er bij het diner zo netjes bij lopen, hoor , zegt zij.
Kostuum
De meeste jongens zijn een jaar of 14, 15 als ze voor het eerst bij haar komen. Ook deze woensdagmiddag loopt het in de winkel aan de Haaksbergerstraat in Enschede weer even storm met jongens van die leeftijd. Ze komen hun kostuum halen voor het kerstgala die avond van hun school, Kottenpark. Het passen deden ze al eerder. En dat is toch altijd wennen, weet Egberink uit ervaring. Dan steken ze de armen recht vooruit en roepen ze de mouwen zijn te kort . Maar als ze de armen naar beneden doen, is het prima. En als ze er een wit hemd onder dragen, hoort er ook nog zo n anderhalf centimeter wit onderuit te steken.

Grote kans dat de jongens het pak maar één keer dragen. Dan is een pak kopen al snel een dure zaak. Huren is een goedkopere optie. Met 30 euro voor een tweedelige smoking zijn ze al het mannetje. Strik en manchettenknopen erbij en een wit overhemd, en het kostuum is helemaal af. Met gewoon sneakers eronder. Dat kan tegenwoordig prima , zegt Egberink. Meiden kunnen ook bij haar terecht. Maar zij zullen de jurk moeten kopen. Eerder verhuurden we die ook wel. Maar mede door de crisis is het verschil tussen het huren en kopen van een jurk niet zo groot meer.

Casual
Een jaar of tien geleden was op en top chique de norm, maar tegenwoordig mag het ook wel wat meer casual zijn. Maar dat is plaats- en schoolgebonden. In Almelo en de dorpen is het chiquer dan in Enschede , zegt Egberink. Als de hippe jongen in de klas zegt dat hij in een gilletje naar het gala gaat, gaat de rest daar al vlot in mee. Bij het Bonhoeffer College was het voorheen voorheen allemaal lang. Maar dit jaar waren het vooral korte, kanten jurkjes. Het liefst met plissé en meestal korte mouwtjes.

En de kleur? Voor de jongens vrijwel altijd zwart. Voor de meisjes mag het iets meer kleur hebben. Maar niet van dat heel felle. Eerder rood of donkergroen. Wat kleding betreft, is Twente een stuk behoudender. In het westen pakken ze bij dit soort gelegenheden echt uit. Nog een dingetje: de lengte van de broek. De regels zijn duidelijk. Geldt de etiquette dan is het op de hak. Mag het wat meer casual dan kan het iets korter. Maar wel iets langer dan Jort Kelder ze draagt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.