Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gerrit-Jan Kok over burgemeesterschap in Staphorst: €˜Er moest rust komen €™

444978 download 2

VVD er Gerrit-Jan Kok (59) uit Enschede gaat met ingang van 13 januari voor tenminste een jaar aan de slag als waarnemend burgemeester in Staphorst.

U was in het verleden in verschillende bestuurlijke functies actief. Voor het laatst bijna vier jaar als waarnemend burgemeester in Haaksbergen en nu naar Staphorst. Hoe komt dat zo?

Dat zou je eigenlijk aan de Commissaris van de Koning moeten vragen. Het is heel simpel: de huidige burgemeester (Theo Segers, red.) gaat naar een andere gemeente, Molenlanden in Zuid-Holland. Er is een tijdelijke vervanger nodig, op een gegeven moment word je dan gebeld. En dan ga je nadenken.

Een Enschedeër in Staphorst, past dat?

Ja, dat denk ik wel. Ik ken de regio IJssellanden vanuit mijn periode als burgemeester in Ommen en als Overijssels gedeputeerde goed. Dat geldt ook voor Staphorst. Het een mooie gemeente, waar veel en sterk ondernemerschap zit. Ik zie er echt naar uit om daar aan het werk te gaan. Ik ben daar wel op mijn plek, daar heb ik veel vertrouwen in.

Dit is een waarnemerschap voor zeker een jaar, meldt de provincie Overijssel. Dat is relatief lang. Hoe komt dat?

Normaal gesproken neemt een procedure voor een nieuwe burgemeester zeven tot negen maanden in beslag, dit gaat zeker een jaar duren. Er speelt een integriteitskwestie die nu bij het BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten, die de vermeende onwerkbare situatie in het Staphorster college onderzoekt, red.) op tafel ligt. Er moet rust komen, daarom is deze periode langer als waarnemer langer.

Is het geen tijd voor een permanente burgemeesterspost?

Daar ben ik helemaal niet mee bezig, ik doe nooit aan carrièreplanning. Ik ben pas sinds mijn 38ste actief in het openbaar bestuur en heb de meest uiteenlopende functies gehad. Dit, een gemeente waar iets moet gebeuren, ligt me wel.

Wanneer begint waarnemend burgemeester Kok?

Op 13 januari. Ik heb dus nog even om me in te lezen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.