Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Sidekick Caroline van dj Rob Stenders: €˜In Twente ligt een deel van mij, zo simpel is het €™

445287 download 7

Caroline Brouwer - Enschede, 49 jaar, samenwonend met Ben Houdijk - draait als sidekick van Rob Stenders dagelijks verzoekplaten op Radio2. Ze groeide op met de muziek van de gebroeders Brouwer, maar ging pas radiomaken toen ze last kreeg van RSI. In Borne hadden we opeens een bok en een pony in de tuin. ¦

Paul Berkhout | Tubantia
Caroline, hoe ben jij bij de radio verzeild geraakt?
Tsjee, eigenlijk begon dat ruim twintig jaar geleden op een hete zomerdag. Ik werkte bij Polaroid Benelux en Rob Stenders deed een oproepje. Heb jij het ook zo warm, bel ons dan.... Ik weet niet waarom, maar ik besloot te bellen. En er werd opgenomen door Rob. Zo ontstond er contact, deden we met het bedrijf mee aan een actie en leerde ik mijn vriend kennen, Ben Houdijk, hij is nu popfotograaf maar werkte toen bij 3FM. Om elkaar met onze drukke schema s te kunnen ging ik in mijn vrije tijd mee naar festivals, waar ik achter de schermen dan een beetje meehielp. Ik heb jaren bij Serious Request de deejays verzorgd.

Maar ook dan is het toch nog een grote stap naar de studio en een eigen microfoon?
Met Rob Stenders ben ik goed bevriend geraakt. Hij liet me op het station KX-radio een eigen programma maken, Vrouwen met Knoppen. In die periode had ik een serieus probleem, een soort RSI. Ik heb altijd achter beeldschermen gewerkt, heel veel gereisd voor mijn werk, maar het ging niet meer. Ik zei tegen Rob: ik weet niet wat ik moet doen, maar ik moet echt weg bij toetsenborden en beeldschermen. Toen zei hij: ga samen met mij een programma maken. Dat werd Stenders Platenbonanza. Ik vond het nogal risicovol. Het was toch of ik van de zaterdagamateurs samen ging werken met iemand die Champions League speelt.

Is dat lastig? Van het bedrijfsleven naar de studio?
Vond ik eerlijk gezegd niet. Het programma klinkt alsof je gewoon bij ons aan tafel zit. We bereiden niks voor, laten ons verrassen door de verzoekjes die binnen komen. We zijn wie we zijn. Door de reacties van de luisteraars, en we hebben heel veel toffe luisteraars, hebben we altijd wel wat om over te praten. We zetten de deur open en zeggen: kom maar binnen. En dan brengen mensen soms hun hele hebben en houwen mee. Dat betekent dat je zelf ook heel open moet zijn. Wat je vraagt, moet je ook teruggeven.

Is deze periode, met de top 2000, voor Radio 2 het hoogtepunt?
De Top 2000 is wel een heel goed beluisterde periode inderdaad; al ben ik ook al heel blij met onze eigen dagelijkse luistercijfers. Bij de radio is het eigenlijk het hele jaar wel druk. Ik kon er nu ook net een weekje tussenuit, naar Tenerife. Ik heb dit jaar nog veel te weinig zon gehad.

Hoe belangrijk is muziek voor jou?
Heel belangrijk. Mijn dagen kunnen niet voorbij gaan zonder muziek. Mijn moeder is sopraan-zangeres, mijn vader trompettist. Het zit wel in mijn genen. Maar mijn ouders vonden het destijds ook prima dat ik besloot om een heel andere kant op te gaan, ze weten als geen ander dat leven voor de muziek een leven is met pieken en dalen.

Er zullen nog heel veel mensen elpees hebben van jouw vader Rende, een van de twee gebroeders Brouwer?
Ja, zij waren in de jaren tachtig wel bekend. Maar toen in 1999 mijn oom Henk, zijn broer, overleed, veel te vroeg, is hij gestopt met optreden. Hij heeft alles definitief afgezegd. Dat toont wel hoe diep de emoties van muziek zijn.

Wat zijn jouw herinneringen aan Twente?
Ik denk er met heel veel liefde aan terug. Ik ben geboren in Enschede, we woonden aan de Wesselerbrink toen een heel nieuwe wijk. Daarna zijn we verhuisd naar Borne. Ik weet nog dat bij een feestje mensen als cadeaus een bok en een pony meenamen. Dat was zo bijzonder. Hadden we opeens twee van die beesten in de tuin. Ik heb er vijf jaar gewoond, maar ben daarna nog vaak terug geweest. Ik heb er carnaval gevierd, ben er naar de disco geweest. Toen we met Serious Request naar Enschede kwamen, kwam dat allemaal weer boven.

Verlang je er niet naar terug?
Als Ben en ik niet zouden werken, zou het heerlijk zijn om wat ruimtelijker te wonen. Maar Ben moet voor zijn werk snel bij de grote podia kunnen zijn, ik kan nu op de fiets naar Hilversum. We wonen in Utrecht, een prachtige stad. Dat bevalt prima. Al kost het je een kwartier om vanaf de rand van het centrum je eigen huis te bereiken.

Is het voor jou Eens een Tukker, altijd een Tukker?

Oh ja zeker!! Vind je dat gek? Ik ben mijn hele leven verbonden gebleven met Twente, ook toen ik er al weg was. Ik heb hoe dan ook op heel veel plekken maar kort gewoond. Hierden, Laren, Breda, Utrecht.... Het betekent niet dat ik het een meer ben dan het ander, zo werkt het niet. Ik heb in Borne dingen meegemaakt die mij hebben gevormd. Het zijn overgangen die je meeneemt in het leven. In Twente ligt een deel van mij, zo simpel is het.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.