Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Nieuw verpleeghuis Liberein in Enschede proeftuin zorg van toekomst

445699 948919

Liberein bouwt bovenste verdieping van de Eschpoort om tot verpleeghuis. De nieuwe afdeling moet met tal van innovatieve snufjes een proeftuin voor zorg van de toekomst worden.

Bert Hellegers | Tubantia

Met zestien plekken wordt de ellenlange wachtlijst voor verpleeghuizen er nauwelijks korter door. De nieuwe verpleegafdeling in De Eschpoort is niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat, beseft directeur Martin Bijker van zorgorganisatie Liberein. Niet alle problemen zijn er door opgelost, maar alle beetjes helpen.

In het afgelopen jaar kwamen door het grote tekort aan verpleeghuisplaatsen schrijnende situaties aan het licht. Zoals van de oude man die meer dan 100 dagen in het ZGT lag. Hij was niet ziek maar wachtte lang tevergeefs op een goede woonplek met zorg. Ook werd duidelijk dat hospices in toenemende mate worden gebruikt voor mensen die niet terminaal ziek zijn. Zij kunnen soms nergens anders terecht.

Behoefte
Voor deze regio wordt momenteel in kaart gebracht hoe groot de behoefte aan verpleeghuisplekken precies is. Bijker: Met andere partners in Twente zullen we dan moeten kijken wie wat en waar bouwt. Liberein biedt behalve verpleeghuiszorg, ook woonzorg en thuiszorg aan huis in een groot deel van Enschede. De zes vestigingen bieden onderdak aan 1300 inwonende cliënten, die worden verzorgd door ongeveer evenzoveel medewerkers.

Voor de nieuwe verpleeghuisafdeling wordt de bovenste verdieping van het gebouw langs de Boulevard 1945 flink onder handen genomen. Zij deed eerder dienst als woonzorgcentrum. Zestien hulpbehoevende ouderen krijgen er vanaf 1 februari een woonplek.

Voor toewijzing wordt gekeken naar acute gevallen op de wachtlijsten. Alleen bij de Liberein meldden zich al 287 zogenaamde wenswachtenden. Het gaat om mensen die nu nog in huis wonen, maar eigenlijk naar een verpleeghuis zouden moeten.

De nieuwe verpleeghuisafdeling krijgt allerlei innovatieve snufjes en moet daarmee een voorbeeld worden van zorg in de toekomst. Bijker: De afdeling is ooit gebouwd als woonzorgcentrum waar mensen zelfstandig woonden. In een verpleeghuis heb je normaal alleen een slaapkamer en een gezamenlijke huiskamer, met als voordeel dat medewerkers goed toezicht kunnen houden. In deze nieuwe verpleeghuisafdeling krijgen alle bewoners een volledig ingericht appartement. Dat vergroot het wooncomfort en de zelfstandigheid van de bewoner. Maar het vraagt ook om een andere manier van werken. De bewoners hebben immers een vaak complexe zorgvraag.

Slimme zorg
Slimme zorgtechnologie moet de kwaliteit van zorg optimaal waarborgen. We werken daarvoor nauw samen met de Universiteit Twente en Technologie en Zorg Academie , zegt Rick de Busser, bij Liberein verantwoordelijk voor innovatieve projecten.

De verpleeghuisafdeling wordt een proeftuin voor nieuwe snufjes. Zoals een systeem dat via sensoren op verschillende plekken in de woning de leefstijl van de bewoner in kaart brengt. Als daarvan wordt afgeweken, kan de verpleging daar op inspelen. Van een afstand kan de verpleging op tablet toezicht houden op de individuele bewoners. Een volledig nieuw team met dertien fulltime medewerkers leert werken met de nieuwe technologie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.