Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kerstkind Lammy (100) is tevreden in Enschede: €˜Hier wil ik zijn, tot het laatst €™

445782 download 10 1

In 2020 telt Enschede meer dan vijftig mensen die 100 jaar of ouder worden. Dus zal de burgemeester Lammy de Bruin volgend jaar niet bezoeken. De oude dame prees zich gelukkig dat Onno van Veldhuizen gisteren wel een taartje kwam eten om te vieren dat zij 100 jaar werd.

Marjon Kok | Tubantia

Ze is een kerstkindje. Geboren in Meppel, op tweede kerstdag als oudste van zes meiden. In 1919. Klaas, de zoon van Lammy de Bruin-Wink heeft uitgezocht wat er het geboortejaar van zijn moeder nog meer aan gedenkwaardigheden plaats vond. Wist je dat de eerste radio-uitzending in 1919 plaatsvond? En ze zeggen dat het vrouwenkiesrecht uit dat jaar dateert, maar eigenlijk was het het algemeen kiesrecht voor iedereen boven de 25 jaar. Voor die tijd was het kiesrecht alleen voor mannen met een zeker inkomen.

Pleegbroer
Wat Lammy de Bruin het meest is bijgebleven is haar pleegbroer. Mijn ouders hadden voor mij een dochtertje dat met elf maanden overleed. Toen dacht mijn moeder dat zij geen kinderen meer zou krijgen. Ze namen een pleegzoon in huis, Bernhard. Bleek mijn moeder toch in verwachting. Van mij.
Ze liepen samen naar school en speelden samen. Totdat de moeder van Bernhard hertrouwde en haar kind opeiste. Hij was zeven, en wij vonden het verschrikkelijk. We wisten niet eens waar hij gebleven was.
In Enschede, bleek toen het gezin Wink hem jaren later terugvond. Hij woonde bij de gasfabriek en was getrouwd. De tranen vloeiden over onze wangen. We hebben sindsdien contact gehouden en mijn moeder is zelfs nog op zijn begrafenis geweest.

Padvinderij
Haar moeder, die ook 100 werd. En al haar zussen zijn op één na ook heel oud geworden. Nu ben ik de enige nog , vertelt Lammy. Maar ze geniet van het leven. En heeft een vriendelijk woord voor de verpleegster die even binnenloopt om haar ogen te druppelen.Sociaal, warm en hecht. Zo groeide Lammy op in het gezin in Meppel en zo gaf ze het door in haar eigen gezin, met man Johan en hun dochter Truus en zoon Klaas. Johan, die ze in Meppel leerde kennen. Johan was akela bij de padvinderij van Enschede. Er was een kamp in Meppel en Johan kwam. Met een vriend logeerde hij bij ons thuis, mijn moeder had aangegeven dat ze graag jongens wilde. Ik weet nog dat ik hem samen met een vriendinnetje ging ophalen. We schaamden ons rot dat we met jongens liepen. Ze werden vrienden, Johan stuurde steevast een kaartje op haar verjaardag. De liefde kwam later. In 1945 kwam ik naar Enschede om voor zijn moeder te zorgen en in 1946 zijn we getrouwd.

Met de brommer
De vakanties herinnert Lammy de Bruin zich als de mooiste tijd. Wij kampeerden. Eerst met een klein tentje, later een bungalowtent. Niet zo ver van huis hoor, want we gingen met de brommer. De kindjes achterop en de kampeerspullen stuurden we vooruit. Later, toen er een auto kwam, werd de bestemming verder. Joegoslavië, Italië, Engeland. Niet meer kamperen, maar altijd een tentje mee voor onderweg.

Nu ze 100 is, is haar actieradius beperkt. Gymnastiek op de stoel in de grote zaal van het verzorgingshuis Ariënsstaete en een klein wandelingetje buiten met haar dochter. Maar gezond is ze zeker. Hoe dat komt? Nooit sterke drank en nooit roken. En gezond en weinig eten. En goede contacten. Ik ben hier best tevreden. Hier wil ik zijn, tot het laatst.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.