Hengelo
Politiek

Willemschool en parkeerplaats maken plaats voor woningen

Wonen op een steenworp afstand van de binnenstad temidden van veel groen en water. Dat kan straks op het braakliggende terrein tussen Helmersstraat en Marskant. De nog te slopen Willemschool maakt ook ruimte voor dit plan. Het college van B en W heeft ingestemd met het ontwerp bestemmingsplan, dat van 19 mei tot en met 29 juni is in te zien.

Marskant
Straks verrijzen aan deze zijde van het plan stadswoningen, die een zogeheten 'stedelijke wand' moeten vormen. © Google Streetview

Stedelijke wand

“In het ontwerp is plaats voor beekgerichte kavels met vrijstaande of geschakelde stadsvilla’s”, aldus de gemeente Hengelo. “Langs de Marskant komen kavels voor stadswoningen. De koper kan ze deels naar eigen inzicht ontwerpen. Ze mogen dus onderling verschillend zijn in vormgeving. Uiteindelijk vormen deze stadswoningen een stedelijke wand langs de Marskant.” Belangstellenden voor een kavel kunnen zich nu al inschrijven voor een nieuwsbrief; zo zijn ze meteen op de hoogte als de verkoop start.

Berflobeek krijgt de ruimte

De gemeente trekt bij het plan samen op met waterschap Vechtstromen. De Berflobeek krijgt namelijk een prominentere plek in het gebied. “We krijgen steeds meer te maken met heftige regenbuien, langdurige droogte en hitte. De Berflobeek wordt daar dan ook op ingericht. Hij wordt een stuk breder, zodat hij bij droogte water langer vasthoudt en bij hevige regenval juist sneller water kan afvoeren. Verder kan er langs de oevers gewandeld worden en komt een nieuwe brug over de beek.”

Willemschool
De Willemschool (foto) is inmiddels met de grond gelijk gemaakt. © Google Streetview
icon_main_quote_red_glyph

"De Berflobeek wordt ingericht op langere perioden van droogte en hitte."

Gemeente Hengelo

Blauwe zone én betaald parkeren

Het parkeerterrein is sinds maandag 10 mei in tweeën gedeeld: een deel blauwe zone en een deel betaald parkeren. Vanaf de Willemstraat is een inrit aangelegd naar het parkeerterrein. Dit gedeelte is ingericht als blauwe zone voor parkeren voor bezoekers van omliggende winkels. Aan de Helmersstraat ligt een inrit naar het parkeerterrein voor het deel betaald parkeren. Vergunninghouders mogen hier ook parkeren.

Parkeren mogelijk tot augustus

Aannemer Strukton, dat momenteel bezig is met de wegwerkzaamheden aan de Marskant / Deldenerstraat, gebruikt een deel van het braakliggende terrein tot 1 augustus als opslag annex werkplaats. In augustus 2021 start het bouw- en woonrijp maken van het huidige parkeerterrein aan de Marskant. Het parkeerterrein wordt dan opgeheven. Daarna start de gemeente Hengelo met de sanering van het gebied. Als het bestemmingsplan definitief is, start de uitgifte van de kavels.

Marskant helmersstraat
Aan de kant van Helmersstraat en de Berflobeek komen straks kavels met vrijstaande of geschakelde stadsvilla’s. © Google Streetview

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.