Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Tachtig handhavers willen Enschede tot de jaarwisseling vuurwerkvrij houden

445801 Schermafbeelding 2019 12 29 om 195907

De laatste dagen van het jaar trekt een groep van zo n tachtig handhavers de stad in om intensief te controleren op vuurwerk. Politie, handhavers, security en jongerenwerkers laten zich zien op straat en doen een beroep op goed fatsoen.

Marjon Kok | Tubantia

De campagne Enschede viert oud en nieuw is voortgekomen uit de stadsdialoog die vanaf 2017 met inwoners van de stad is gevoerd. Op basis van de vele ideeën die toen op tafel zijn gekomen werd een Burgerbesluit Vuurwerk genomen.

Vuurwerkvrij
Belangrijk onderdeel van de campagne zijn de vuurwerkvrije zones. Dat zijn er dit jaar elf, voornamelijk rond parken, het MST en kinderboerderijen. Bij Lumen in Velve-Lindenhof is er dit jaar een vuurwerkvrije zone bij gekomen, en in Glanerbrug een strook bij sporthal De Brug. Ook is er een vuurwerkzone van de lijst verdwenen, namelijk het Florapark. In dat gebied was niet zo veel overlast , aldus een woordvoerder van de gemeente.

Boetes

De controles van de handhavers zijn dezer dagen preventief. Maar als het nodig is worden boetes uitgedeeld. We hebben niet alleen meer inzet dan in andere jaren, het is ook efficiënter in elkaar gestoken , aldus de woordvoerder. We willen zichtbaar zijn om mensen te laten voelen dat we ermee bezig. Daarom voeren we ook campagne op sociale media. Als we bekeuringen uitdelen, zullen we dat ook melden.

Illegaal vuurwerk
Op het afsteken van vuurwerk buiten de regels om, staat een boete van 100 euro. Voor illegaal vuurwerk is de boete hoger. Een minderjarige die een bekeuring krijgt wordt bovendien doorgestuurd naar bureau Halt. Illegaal vuurwerk is sowieso verboden , zegt Kamp. Illegaal vuurwerk levert meer veiligheidsrisico s op, meer letsel en meer schade. Als je wilt knallen, knal dan in ieder geval legaal.

Regels
De regels omtrent het afsteken van vuurwerk zijn niet bij iedereen bekend, zo is gebleken. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. De rest van het jaar geldt een vuurwerkverbod. Ook op 31 december mag je dus overdag niet knallen. Alleen vanaf zes uur s avonds tot s nacht twee uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.