Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Broekhuis brengt nog tot eind januari wisselende hommages op de gevel in Enschede

445881 Broekhuis

Van het vertrek van Eelco Eerenberg tot het herdenken van stadgenoten: het zijn visuele hommages die al een paar weken zijn te zien op de gevel van boekhandel Broekhuis in de Marktstraat in Enschede. Directeur Kees Schafrat gaat er nog zeker een maand mee door.

Teun Staal | Tubantia

Wat is de boodschap van Broekhuis met oud en nieuw? We wensen Enschede een gelukkig 2020. Dat spreekt voor zich.

Jullie begonnen in november met een projectie van een kunstwerk van Sonna Krom. Daarna konden we in de avonduren allerlei projecties zien. Wat is het idee daar achter? Het is beetje een kwajongensstreek. We zitten nu dertig jaar in de Marktstraat en wilden iets terug doen voor de stad. Het was eerst de bedoeling dat het kunstwerk op de gevel zou worden geschilderd, Maar het stuitte toch op te veel bezwaren. Toen dacht ik: waarom zouden we niet iets op de muur projecteren van vijf uur s middags tot een uur of elf s avonds? Het pand waar vroeger De Slegte zat, staat boven leeg. Daar hebben we een beamer neergezet.

Wat heeft Enschede al voorbij zien komen? Je denkt na over wat je kunt laten zien. Toen bekend werd dat wethouder Eelco Eerenberg zou vertrekken, dacht ik: die zwaaien we uit. Maar we hebben ook de 75-jarige Maarten t Hart gefeliciteerd en stonden stil bij het overlijden van Jules Deelder. En we hebben Willem Wilmink herdacht, van wie we het gedicht Textielstad op de andere gevel hebben staan. En ik vond het passend aandacht te besteden aan Hennie Ardesch en Bert de Haan, twee Enschedeërs die ons dit jaar zijn ontvallen.

Hebben de projecties ook een commercieel doel? Nee, absoluut niet. We gaan niet melden dat we boeken in de aanbieding hebben."

Jullie gaan nog even door? In ieder geval de komende weken nog. We doen nog iets met de dialectvoorstelling Tweeduuster en schrijvers als Grunberg en Koch. Daarna is het in principe mooi geweest. Het is tegen die tijd ook steeds langer licht, de projecties hebben dan ook niet zoveel zin meer. Volgend jaar? Het zou kunnen, maar ik heb geen idee of het pand tegenover ons dan nog beschikbaar is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Boekhandel Broekhuis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.