Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

MST-arts: €˜Met vuurwerkletsel ziet het leven er heel anders uit €™

445887 653324

Herstellen van vuurwerkletsel kost de patiënt vaak een jaar tot anderhalf jaar tijd. ,,En dan rekenen we de restschade niet mee , zegt plastisch chirurg Oscar van Kooten van ziekenhuis MST in Enschede. Volgens hem realiseren vuurwerkliefhebbers zich dit onvoldoende.

Josien Kodde | Tubantia

Samen met een collega, tevens plastisch chirurg, bereidt Van Kooten zich voor op de jaarwisseling. Het is niet de eerste keer dat hij met oud en nieuw dienst heeft in het ziekenhuis . ,,De ervaring is dat we gemiddeld zo n 20 Ã 25 operaties uitvoeren die het gevolg zijn van vuurwerkgebruik.

Slachtoffers met traumaletsels uit heel Twente, plus uit het verzorgingsgebied van ziekenhuis SKB in Winterswijk, worden oudejaarsnacht doorgestuurd naar MST. De helft van de slachtoffers is onder de zeventien jaar, zegt Van Kooten. ,,We krijgen hier wel jochies van acht jaar. Met twee vingers minder.

Redden wat te redden valt
Patiënten hebben volgens hem aanvankelijk niet in de gaten hoe ernstig de schade is. Dat komt omdat ze bedwelmd zijn door alcohol, de euforie van de jaarwisseling of door de kou. ,,Menigeen denkt dat de dokter het behandelt en dat het dan gedaan is. Maar met vuurwerkletsel ziet je leven er na de kerstvakantie ineens heel anders uit.

Dat laatste is helaas vaak de harde realiteit. Chirurg Van Kooten legt uit dat vuurwerkletsel zich slecht laat vergelijken met andere verwondingen. In die zin dat soms de huid nog in takt is, maar de onderliggende structuur volledig beschadigd. ,,Bij binnenkomst redden we dan wat er te redden valt. Pas later gaan we bijvoorbeeld een teen plaatsen op de plek waar eerst de duim zat. Of we kijken hoe we een gat in een gezicht netjes dichtmaken. Dat kan niet gelijk. Eerst moet zo n wond tot rust komen.

Tips bij gebruik

Aan de vooravond van oud en nieuw geeft Oscar van Kooten graag enkele tips om te voorkomen dat het mis gaat met vuurwerk. Deze tips geeft hij ook als hij basisscholen bezoekt en uitleg geeft over een veilige jaarwisseling. ,,Doe een veiligheidsbril op, gebruik geen sigaret maar een lont, draag geen brandbare jas en eveneens geen jas met een capuchon.

,,Ouders hebben een belangrijke taak om letsel te voorkomen. Maar als het dan toch verkeerd gaat, wikkel dan een schone hand- of theedoek om de wond heen en kom zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Is er geen auto beschikbaar, bel dan 112 en laat een ambulance komen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.