Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Op pad met handhavers in de stad: Wat treffen zij aan rond oud en nieuw?

445898 Schermafbeelding 2019 12 31 om 084038

Partytenten en stapels hout op een bedrijventerrein aan de Vechtstraat, dozen vergeelde romannetjes naast een afvalcontainer bij winkelcentrum Twekkelerveld. De laatste dagen van het jaar trekt een groep van zo n tachtig handhavers Enschede in, om te voorkomen dat vuurwerk de stad onveilig maakt. Wat treffen zij aan?

Marjon Kok | Tubantia

Het is druk in de binnenstad, deze avond. Druk maar gezellig. Hier en daar een verdwaalde knal, af en toe kleurt de hemel. Er is niet veel te doen nog , zegt Liz Kremer, handhaver. Naarmate de jaarwisseling dichterbij komt, zal het wel heftiger worden. Liz (21) is vanavond op pad met haar collega Paul Wolters (49). Zij rijden langs hotspots en vuurwerkvrije zones in het centrum en in Enschede-Noord.

Gisteravond, vertelt Paul, werd het nog even spannend in de wijk Mekkelholt. We zagen partytentjes en stapels hout. Dan weet je: als het daar op oudejaarsavond té gezellig wordt, kan er iets mis gaan. Ze spraken buurtbewoners aan, haalden er politie bij. We willen laten zien dat we er zijn , zegt Wolters. Dat we met foto s vastleggen hoe de situatie nu is, en dat het op 1 januari allemaal weer netjes achtergelaten moet worden.

Vieren
Even eerder op de avond verzamelen zich zo n dertig mensen in Servicecentrum West: politieagenten, handhavers, medewerkers van een security-bureau, jongerenwerkers van Aliva en wijkcoördinatoren. Zij zijn vanavond ingeroosterd om in tweetallen de stad in te gaan. Voor het eerst slaan deze diensten de handen ineen om het rond de jaarwisseling gezellig te houden in Enschede. De campagne heet: Enschede viert oud en nieuw .

Excuses
Ook Marcel Verhaar en Eric Lammertink van de wijkraad Stadsveld sluiten zich aan. Daar is de wijkraad al langer bezig met vuurwerk en veiligheid. In november hadden we een vergadering waarbij ook de burgemeester was , zegt Lammertink. Hij zei: spreek de mensen aan als ze ongeoorloofd vuurwerk afsteken. Ik heb laatst tegen twee jongetjes die vuurwerk voor mijn voeten afstaken, gezegd: Nog even wachten hè. Over een paar dagen mag je los. Zij boden keurig excuses aan. Maar gisteren is een oude man in Andijk mishandeld nadat hij jongeren vroeg geen vuurwerk bij zijn huis af te steken. Dus, tja.

Opgefokt
Sommige mensen hebben een kort lontje , zegt handhaver Paul Wolters later op de avond als hij de auto door Deppenbroek stuurt. Als wij iemand aanspreken die opgefokt is, is het geen hogere wiskunde om te bedenken dat je rustig moet blijven. Handhaven doe je met je verstand.
Het is rustig in de wijk. We rijden even naar winkelcentrum Twekkelerveld. Ook een hotspot.

Wat wij doen is willekeurig , zegt Liz Kremer. Je kunt wel op een knal afgaan, maar voor je er bent zijn ze allang weg. Bovendien is de actie niet bedoeld om iedereen die een vuurpijl afsteekt te bekeuren, zei politieagent Bennie Beuvink eerder bij de briefing. Het is vooral om te voorkomen dat het misgaat.

Bij het winkelcentrum stopt Paul Wolters de auto. De handhavers stappen uit bij de ondergrondse containers, waar dozen met papier zijn neergezet. Dat zouden mensen niet moeten doen, zeker niet in deze tijd. Hij maakt foto s en zorgt dat Twente Milieu het papier komt weghalen. Ook daar zijn wij voor , zegt hij.

Cadeautje voor veilig vuurwerk
De gemeente heeft 500 veiligheidspakketjes weggegeven met daarin: een vuurwerkbril, aansteeklont, oordopjes, een opruimzak en een instructiekaart. Op de instructiekaart wordt aandacht geschonken aan wet- en regelgeving, veiligheid en omgeving. Zolang de voorraad strekt (en tot uiterlijk 12.30 uur op oudjaarsdag) is een gratis pakketje af te halen bij het Stadskantoor.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.