Hengelo
Politiek
Radio
Video

Cliëntenraad Minima en Wmo: 'Verdwijnen meldingsplicht geeft rust'

Hengelo wil ruimhartiger omgaan met bijstandsgerechtigden die geldelijke giften of goederen ontvangen. Tot voor kort moesten mensen elke gift melden, maar het college van B en W wil af van een meldingsplicht voor giften onder een bedrag van 1.200 euro per jaar. Voorzitter Maria Groenewoud van de lokale Cliëntenraad Minima en Wmo was te gast bij 1Twente Vandaag om over het Hengelose bijstandsbeleid te praten.

Giften

Groenewoud, zelf gebruikmakend van een bijstandsuitkering, is blij met de versoepeling: "Het scheelt een heleboel. We hebben nu meer financiële ruimte. Elk dingetje wat wij krijgen, bijvoorbeeld een stofzuiger of boodschappen, moeten wij melden bij onze klantmanager. Gelukkig hoeft dat straks niet meer."

Intake 2.0

De gemeente Hengelo begint binnenkort met de pilot 'Intake 2.0', die de aanvraagprocedure voor een bijstandsuitkering gemakkelijker moet maken. Een gemeentewoordvoerder legt uit: "We proberen al voor het eerste gesprek de benodigde gegevens op te vragen om een goede inschatting te maken van het recht op een uitkering. De administratieve hobbel is dan al genomen." Hiermee verwacht de gemeente dat er meer tijd overblijft voor het gesprek tussen cliënt en klantmanager.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.