Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Terugblik op 2019 met 12 opmerkelijke momenten uit Enschede

445942 921351

2019 was voor Enschede opnieuw een jaar vol opmerkelijke momenten. Vandaag, op oudjaarsdag, blikken we terug met 12 fragmenten uit elke maand.

Voor Theo Noordman was 2019 het jaar van zijn dagelijkse ronde door Glanerbrug. Op zijn scootmobiel ruimde hij rondom het station injectienaalden van verslaafden op.

Dat 2019 het jaar van wegwerkzaamheden en maatregelen tegen wateroverlast was, is ongetwijfeld aan geen enkele Enschedeër voorbijgegaan. Zo werd de Oldenzaalsestraat flink onder handen genomen. Voor een nieuwe regenwaterberging gingen gigantische buizen de grond in.

In maart zorgde een ontspoorde passagierstrein tussen Gronau en Enschede voor een harde knal. Buurtbewoners schrokken enorm van het geluid. Niemand raakte gewond.

FC Twente werd in april kampioen van de Keuken Kampioen Divisie en keerde daarmee terug in de Eredivisie. Een enorm feest barstte los in de binnenstad.

In mei bezochten Enschedeërs op Hemelvaartsdag de Waterfietsdag van 1Twente. De dag vormde de afronding van Enschede aan Zee, een journalistiek project rondom het stadsthema Water.

Water zorgde in juni voor de nodige verkoeling. Het was tropisch warm in Enschede.

In juli ging een opmerkelijke video met Attie Saas viraal. Met een verfbrander ging de Enschedese de eikenprocessierups te lijf.

Het was voor voorbijgangers en mensen op het bomvolle terras een rare gewaarwording: een groep mensen die in augustus voor dood op de Oude Markt lag. Daar werd een zogeheten die-in gehouden, ter herdenking van de slachtoffers van de kernwapenaanval op Hiroshima.

De binnenstad van Enschede is levendig. Maar die scooters in het centrum, daar ergerden veel Enschedeërs zich groen en geel aan. De scooteroverlast kreeg in 2019 veel aandacht binnen de lokale politiek.

In oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse Military Boekelo. Het aantal bezoekers dat daadwerkelijk voor de paardensport op het evenement kwam, leek beperkt.

Woonwagenwagenbewoners als Herman Hendriks hadden het in 2019 niet makkelijk. De aanleg van nieuwe woonwagenplekken zorgde voor een verhitte discussie.

Emotionele verhalen kwamen in de laatste dagen voor kerst los in het Enschedese stadhuis. Stadgenoten konden het niet droog houden tijdens de uitgifte van de kerstpakkettenactie. De actie vormde onderdeel van het project OmArm Enschede, waarin 1Twente en De Twentsche Courant Tubantia het verhaal over armoede in de stad vertellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.