Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO Station Eschmarke krijgt park & ride en camera's tegen overlast en voor veiligheid

446042 940107 Thumb Large

De NS hoopt in de loop van dit jaar een park & ride-parkeerplaats aan te leggen bij station Eschmarke in Enschede. Het nieuwe parkeerterrein is onderdeel van de strijd tegen overlast. Camera s moeten zorgen voor een veilige parkeeromgeving.

Lilian ten Donkelaar | TCTubantia

In het verleden lag er een parkeerplaats bij station Eschmarke. Vanwege de ligging, in een soort niemandsland bij bedrijventerrein Euregio, was het een populair trefpunt voor criminelen. Met name de drugshandel floreerde er en de politie keek een andere kant op. Het terrein had geen prioriteit. Omdat die situatie ook niet kon voortduren, werd het uiteindelijk afgesloten, kwam er een hek omheen en nam de gemeente het in gebruik als opslag.

Diezelfde locatie staat nu op de wensenlijst van NS om het komend jaar te veranderen in een zogenaamde Park & Ride-locatie. Een parkeerplek dus. Een plek waar winkelend publiek, met name uit Duitsland, de auto kan neerzetten om daarna met de trein verder naar Enschede te rijden. Wat is er dit keer anders?

De inrichting, de promotiecampagne en vooral: het cameratoezicht, zegt NS-stationsmanager Johan Voois. We zijn nog aan het onderzoeken of het kan. Of het niet toch alsnog weer de verkeerde mensen aantrekt. Werkt het zoals hij hoopt, dan heeft het een positief effect.

We willen op die plek wat meer levendigheid, wat meer sociale controle. Ook de ondernemers kunnen er baat bij hebben, meent hij. Er liggen wat gronden te koop in die omgeving en als daar een nette P&R ligt, zijn die misschien ook mooier aan te prijzen. Je zou zelfs kunnen denken aan bescheiden horeca vlakbij, een plek voor een kop koffie misschien.

Parkeerplaatsen
Het is de bedoeling dat er 20 tot 25 parkeerplaatsen komen. De aanleg van de parkeerplek moet een gezamenlijke inspanning zijn. NS draagt bij in de kosten maar van de gemeente wordt ook iets verwacht.

Opvallend is dat een woordvoerder van adviesbureau Goudappel Coffeng in oktober de aanleg van een parkeerterrein al opperde als een van de oplossingen voor de problemen rond het station, dat niet alleen verkeerd volk aantrekt maar ook nauwelijks reizigers. Er stappen minder dan vijftig mensen per dag in of uit en is daarmee het rustigste station van Nederland. De wat desolate omgeving is daar deels schuld aan.
Cameratoezicht
Het cameratoezicht rondom de stations werpt intussen ook vruchten af. Zo werden een paar weken enkele Duitse scholieren opgepakt die een ruit hadden vernield op station Glanerbrug. Hun bezigheden waren vastgelegd en de beelden door de Nederlandse politie gedeeld met de Duitse collega s. Zij konden de jongeren opsporen en ze krijgen nu waarschijnlijk de rekening gepresenteerd, schat Voois in.

Het is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen alle partijen, die vorige week is vastgelegd in een convenant. Daar maakt de politie deel van uit en de NS, maar ook de gemeente en de ondernemers. Het doel is om in elk geval structureel overleg te hebben over de overlast in Glanerbrug. Naast een parkeerplaats staan nog enkele andere wensen op het programma, zoals intensiever groenonderhoud en beter zicht rondom de stations.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.