Enschede

21 jaar na de Vuurwerkramp: herdenken met verhalen-app en knuffelexpositie

De coronamaatregelen staan een uitgebreide herdenking van de vuurwerkramp voor het tweede jaar op rij in de weg. Een speciale wandelroute door Roombeek biedt een oplossing in deze 'herdenkingsmaand'.

De 20ste herdenking van de Vuurwerkramp, die op 13 mei 2000 plaatsvond in de wijk Roombeek, kon vorig jaar slechts in sterk versoberde vorm plaats hebben. Daarom is toen al het initiatief genomen om een app te maken waarin de verhalen van de ramp worden gedeeld.

Verhalen van ooggetuigen

Nu is die app er. De hele maand is de applicatie Vuurwerkramp Verhalen te downloaden op de meeste smartphones. Het programma omvat een wandeling door de destijds zwaar getroffen wijk. De start is vanaf Prismare en in ongeveer twee uur tijd worden alle bijzondere plekken in de wijk aangedaan.

Op deze plekken zijn via de app video- en audioverhalen te beluisteren van mensen die de Vuurwerkramp van dichtbij hebben meegemaakt. Hoe heeft bijvoorbeeld Jacques Troch, oud-directeur van Grolsch, de dag van de ramp beleefd? En wat was de impact van de beroemde beelden van Danny de Vries, die op 13 mei 2000 de hele wereld over gingen?

icon_main_info_white_glyph

Verhalen-app

De app Vuurwerkramp Verhalen is in ieder geval in de hele maand mei te downloaden in de Google Playstore en Apple Store. Meer informatie over de applicatie en de wandeltocht staat op de website van de app-makers, Jasper Schütz en Bart-Jan Herweijer.

Expositie van troostknuffels

Bij Artez Academie voor de Kunsten wordt de Vuurwerkramp op bijzondere wijze herdacht. Bij de ingang van de AKI is een grote vitrine gebouwd waarin alle knuffels zijn neergelegd die 21 jaar geleden zijn achtergelaten als troost voor de slachtoffers.

De knuffels zijn door de gemeente Enschede bewaard en opgeslagen. Studenten van de AKI hebben alle pluche beesten geportretteerd. In het najaar verschijnt er een publicatie met de portretten van deze knuffels. In deze herdenkingsmaand zijn de knuffels 24 uur per dag te bezichtigen in de vitrine.

Roombeek vóór en na de ramp

Zodra de coronaregels worden versoepeld en de musea weer open mogen (mogelijk vanaf 18 mei), is ook bij de Museumfabriek een nieuwe collectie over de vuurwerkramp te zien. Speciaal voor de herdenking is een zogeheten Wunderkammer rond het thema rampspoed gemaakt.

De belangrijkste trekker zijn twee grote maquettes (beide 3x3 meter) van respectievelijk de wijk voor de Vuurwerkramp en de planontwikkeling daarna. Deze collectie blijft de komende jaren nog te zien

icon_main_info_white_glyph

Herdenking blijft sober

De herdenking van de Vuurwerkramp blijft deze Hemelvaartsdag wel sober. Op een niet openbaar gemaakt moment leggen burgemeester Onno van Veldhuizen en Bram Distel van Stichting Herdenking Vuurwerkramp een krans bij het monument aan de Lonnekerspoorlaan. Ook inwoners kunnen er bloemen leggen. De klokken in de stad luiden van 15.25 tot 15.30 uur. Rond dat tijdstip hadden op 13 mei 2000 de grote explosies plaats.

64851 vuurwerkramp

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.