Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede gaat tegen de landelijke trend in: lichte daling voertuigbranden

446545 voertuigbrand

In Enschede is het aantal autobranden het afgelopen jaar licht gedaald. Daarmee wijkt Enschede af van de landelijke trend. Uit een door deze krant bijgehouden database blijkt dat er drie auto s/voertuigen minder in vlammen opgingen dan in 2018: van 39 naar 36.

Erwin Waanders | Tubantia

Het afgelopen jaar waren er 5155 autobranden in Nederland. Dat is ruim 6 procent meer dan in 2018. Ten opzichte van 2015 is het ruim 38 procent meer. Enschede was de laatste jaren ook veelvuldig het toneel van auto- en voertuigbranden. In 2017 en 2018 werd door de politie lange tijd rekening gehouden met een of meerdere brandstichters die het in de stad op willekeurige auto s hadden voorzien. Tot aanhoudingen heeft het grondige onderzoek nooit geleid.

Ontwikkelplein
Om het fenomeen autobranden te duiden zette de politie zelfs een Ontwikkelplein op, met daarin experts uit verschillende branches, zoals autofabrikanten, verzekeraars, media, politie en brandweer. Zij kwamen in september 2018 bij elkaar om te brainstormen over het oplossen van dit landelijke probleem, dat jaarlijkse miljoenen euro s aan verzekeringsgeld kost. Een pasklare oplossing werd niet gevonden, maar dat is volgens criminoloog Jasper van der Kemp ook heel lastig. Hij schoof aan bij het NPO-1-radioprogramma 1V.

Opsporing
Het opsporen van brandstichters is heel lastig , zegt Van der Kemp. Een autobrand is zo gesticht en voor de politie en de brandweer er zijn, is de dader al gevlogen. Bovendien gaan veel sporen door brand vaak verloren.

Dat laatste kwam ook tijdens het Ontwikkelplein op de Safety Campus op vliegveld Twente aan bod. Forensische experts kunnen vaak nog heel veel terughalen van wat er is gebruikt bij een brand, maar soms blijft er door de hitte weinig over.

Dat was ook het geval in Enschede, waar in de Bandoengstraat in oktober de auto van een Enschedeër in vlammen opging. Dat gebeurde nadat s nachts een enorme knal hoorbaar was en de auto volgens de eigenaar direct in lichterlaaie stond. Het onderzoek van de politie op de plaats delict was grondig, maar een dader is tot op heden niet gevonden. De eigenaar van de verwoeste wagen loofde een beloning uit van 5000 euro.

Geografische daderprofilering
Van der Kemp geeft aan dat autobranden zich vaak in een specifiek gebied van een stad afspelen of in bepaalde straten. Hij pleit dan ook voor geografische daderprofilering, ervan uitgaande dat een brandstichter mogelijk toeslaat in de buurt waar hij zelf woont of waar hij bekend is. Uit onze eigen analyse blijkt dat ook in 2019 door heel Enschede auto s in brand zijn gevlogen.

Nachtelijke autobranden

Daarbij is niet direct gezegd dat ze allemaal zijn aangestoken. Ook technische mankementen zorgen ervoor dat auto s in brand raken. Maar in veel gevallen is het duidelijk dat de auto s moedwillig in brand zijn gezet. Vandalisme, relationele problemen of ruzies in het criminele milieu liggen er vaak aan ten grondslag. Wat wel opvalt is dat veel autobranden in de nachtelijke uren plaatsvinden. In de nieuwjaarsnacht brandden er twee auto s uit, aan de J.J. van Deinselaan en de Sonatestraat. Daarbij lijkt vuurwerk de oorzaak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.