Hengelo
Politiek

Kans op betaalbare woningen in stadskantoor fors kleiner na verkoop

Het plan van Jan Huiskes voor ruim honderd sociale koopwoningen in het voormalige stadskantoor langs de A1 gaat niet door. Het zeven verdiepingen hoge pand is verkocht aan ondernemer Kees Koolen. Dat heeft de Hengelose oud-projectontwikkelaar Huiskes, die twee maanden geleden met zijn woningbouwplan volop lof oogstte, te horen gekregen van de makelaar. Koolens adviseur Geert Braaksma bevestigt het nieuws in Tubantia.

Stadskantoor
Het plan voor ruim honderd sociale koopwoningen in het voormalige stadskantoor langs de A1 gaat niet door. © Google Streetview

'Hengelo zou er serieus naar kijken'

Onafhankelijk raadslid Leo Janssen heeft er vanavond in de raadsvergadering vragen over gesteld. Janssen: “In maart is de raad door Jan Huiskes geïnformeerd over zijn plan voor het oude stadskantoor aan de Hazenweg. Hij wilde er mensen met lagere inkomens laten profiteren van de lage rente en hen de gelegenheid geven om een appartement te kopen. Zijn plan kon rekenen op veel sympathie van de nodige raadsleden, waaronder ondergetekende. Ik heb ook een gesprek met hem gehad en hij gaf aan dat de gemeente Hengelo serieus bezig was om zijn plan te bekijken.”

icon_main_quote_red_glyph

“Kijk, als het kantoren worden, dan heb ik daar niks van te vinden, maar als hij mijn plan gaat kopiëren, ben ik benieuwd naar de voorwaarden."

Jan Huiskes

'Alle opties liggen open'

Wat schetst nu Janssens verbazing: eigenaar Boatex Beheer uit Amsterdam heeft het kantoorpand verkocht aan Kees Koolen. In Tubantia geeft Koolens adviseur Geert Braaksma aan dat 'alle opties nog open liggen': "We gaan samen met de gemeente kijken naar de mogelijkheden.” Braaksma sluit niet uit dat ook het plan van Jan Huiskes daarbij in beeld komt: "Maar wonen past niet in het huidige bestemmingsplan kantoren. Als er een bedrijf komt, dat het hele pand wil huren en als kantoor wil gaan gebruiken, kan het zelfs heel snel gaan.”

Huiskes wilde op deze locatie met geld van externe partijen ruim honderd appartementen laten verrijzen. De voormalig projectontwikkelaar zag het helemaal voor zich: “Hengelo wil betaalbare woningen. In mijn plan kon iedereen straks een huis kopen. Stel je voor: voor 130.000 euro een koopappartement van 60 vierkante meter vloeroppervlak plus berging en een parkeerplaats.”

Hart van Zuid

Huiskes snapt dat Boatex Beheer gekozen heeft voor het geld van Koolen, maar had gehoopt dat de gemeente iets had kunnen betekenen: “Kijk, als het kantoren worden, dan heb ik daar niks van te vinden, maar als hij mijn plan gaat kopiëren, ben ik benieuwd naar de voorwaarden. De gemeente is verplicht eerst de woningbouwplannen in Hart van Zuid af te ronden, voordat er elders woningen in het luxe segment gebouwd gaan worden.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.