Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Waarom defensie met F-16's en F-35's oefent boven Twente

446714 674535

Het luchtruim boven Twente wordt de komende weken vaker gebruikt voor oefeningen met F-16 en F-35-vliegers van defensie. Dinsdagavond waren al meerdere F-16's in het Twentse luchtruim actief en dat zorgde voor veel tumult op sociale media. Vijf vragen over de defensieoefeningen.

Redactie | Tubantia

1. Waarom oefent defensie nu met F-16's en F-35's?
Volgens defensie is oefenen bij duisternis nodig om vliegers optimaal voor te bereiden op hun toekomstige missies in zowel Nederland als wereldwijd. In echte missies wordt ook vaak gevlogen in de duisternis. In deze wintermaanden is het natuurlijk veel eerder donker dan in de zomer, waardoor de oefeningen deze weken plaatsvinden.

2. Waarom wordt er gevlogen boven Twente?
De gevechtsvliegtuigen stijgen op van vliegbasis Volkel en Leeuwarden. In Nederland zijn meerdere laagvliegroutes en -gebieden aangewezen. Een van die routes loopt van het Groningse Winschoten via Hardenberg door een groot stuk van Twente. Ook is er een aanvliegroute vanuit Lauwersoog in Groningen, via Deventer, naar de Achterhoek.

Defensie kan in het westen niet tot nauwelijks trainen, vanwege het vele vliegverkeer rondom Schiphol. En dus wordt er vooral in andere delen van het land geoefend, waaronder boven Twente. Alle aanvliegroutes check je hier.

3. Ik hoor een knal boven Twente! Is dat wel oké?
Tijdens de oefeningen vliegen de F-16's soms sneller dan het geluid. Het toestel verplaatst zich dan sneller door de lucht dan geluid dat doet. Die schokgolf zorgt voor een knal, een zogenaamde sonic boom , omdat het vliegtuig door de geluidsbarrière gaat. Op zo n moment vliegt een F-16 harder dan 330 meter per seconde, wat gelijkstaat aan 1.200 kilometer per uur.

4. Wanneer en hoe laat vinden de oefeningen plaats?

Defensie voert de oefeningen zes weken lang uit, van maandag tot en met donderdag. De eerste oefening was afgelopen maandag (6 januari), de laatste staat gepland voor donderdag 20 februari. De F16's en F35's vliegen 's avonds tot uiterlijk 23.00 uur. Dat betekent volgens defensie overigens niet dat je de komende weken elke avond de gevechtsvliegtuigen hoort; de routes kunnen verschillen.

5. Dus ik hoor de F-16 en F-35 nu elke avond?

Nee, volgens defensie hoef je de komende weken niet elke avond de gevechtsvliegtuigen te horen. Het is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het type oefening en de weersomstandigheden , laat een woordvoerder van het Ministerie van Defensie desgevraagd weten. Zo waren er dinsdagavond duizenden reacties op social media van mensen die een F-16 boven Twente hoorden, maar dat aantal lag maandagavond aanzienlijk lager.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.