Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Neergeschoten advocaat Philippe Schol hervat werk

446741 941506

De in november neergeschoten Enschedese curator Philippe Schol heeft zijn werk hervat. Recent diende hij bij de rechtbank een verslag in over het faillissement van sportschool Olympic Gym. Hij stelt de bestuurder aansprakelijk en doet aangifte.

Frank Timmers | Tubantia

Schol schrijft in het verslag dat hij de bestuurder van Olympic Gym persoonlijk aansprakelijk stelt voor het tekort in dit faillissement gezien de schending van de boekhoudplicht. Hij kon geen boekhouding aanleveren. Schol meldt aangifte te hebben gedaan van bedrieglijke bankbreuk. Het tekort bedraagt een kleine 2,5 miljoen euro.

Desgevraagd zegt Schol nu geen contact met de media te willen. Op het faillissementsverslag gaat hij niet in. Hij zet het faillissement Olympic Gym zelf voort. Schol legde eerder een verband tussen de sportschool en witwassen van drugsgeld.

Neergeschoten
Philippe Schol werd woensdagochtend 6 november bij zijn woning in Gronau vanuit een auto neergeschoten. De curator raakte zwaargewond. Aanvankelijk had de opsporing aan beide kanten van de grens plaats, daarna kwam de zaak volledig bij de Nederlandse politie. Volgens de Duitsers moesten 'achtergronden en motief voor de schoten vermoedelijk in Nederland worden gezocht'.

Grootschalige opsporingOnderzoek leidde nog niet tot aanhoudingen. Nog altijd draait er een team grootschalige opsporing. Een aanknopingspunt vormden beelden van de zilvergrijze Volkswagen Polo, die is gefilmd op de KurfürstenstraÃe. Vanuit deze wagen met zwarte sportvelgen zou Schol zijn beschoten.

De aanslag kwam een kleine twee maanden na die op advocaat Derk Wiersum. Hij overleefde de aanslag niet. De misdrijven werden geduid als een aanslag op de rechtsstaat. Politiechef Oscar Dros van de eenheid Oost Nederland stipte gisteren de gebeurtenis aan bij een terugblik op 2019. "We mogen niet verslappen, want er zijn nog steeds genoeg onheilspellende signalen. Ik denk aan het onder druk zetten van bestuurders en het beschieten van de curator uit Enschede."

VeiligheidDeken van de Orde van Advocaten in Overijssel Carl Luttikhuis zegt dat sinds de aanslagen de lijnen van overleg tussen advocaten en Openbaar Ministerie duidelijker en korter zijn. Advocaten is verteld hoe te handelen in geval van bedreiging. Hij laat niets los over beveiliging van advocaten of meldingen van bedreigingen.

De veiligheid blijft onderwerp van gesprek. Hij benadrukt het belang van distantie: de persoon tegenover de advocaat moet begrijpen dat daar iemand zit die het proces bewaakt, en die niet op persoonlijke titel iemand wil helpen of het leven zuur wil maken.
foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.