Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Spoedprocedure tegen opvang van kwetsbaren in Broekheurnerborch Enschede

446848 918892

De eerste bewoners hebben bij wijze van spreken hun boeltje al gepakt om te verhuizen naar de U-bouw van het woonzorgcomplex Broekheurnerborch in Enschede, waar ze begeleid gaan wonen. Omwonenden hebben een spoedprocedure aangespannen tegen de vergunning voor deze opvang. Donderdag boog de bestuursrechter in Zwolle zich over de kwestie.

Redactie TC Tubantia

De buren voelen zich vooral niet gezien of gehoord door de gemeente, die hun angst zou bagatelliseren. De instantie voor begeleid wonen wil nog voor 1 april de eerste 24 personen huisvesten, en daarna nog eens dertien. Het gaat om psychisch kwetsbare mensen, die na een behandeltraject nog niet geheel zelfstandig kunnen wonen. De gemeente en de Regionale Instelling voor Beschermend en Begeleid Wonen (RIBW) hebben haast, omdat er een wachtlijst is van 147 mensen die deze opvang dringend nodig hebben.

Toezegging
Pas in april vorig jaar raakte de buurt bekend met de plannen voor het gebouw, dat in de jaren 70 is opgezet als woonzorgcentrum voor senioren. Toen moeten de voorbereidingen voor een dergelijk grootschalige voorziening voor die andere doelgroep al in volle gang zijn geweest, menen de bezwaarmakers. Enschede zou in 2011 de toezegging hebben gedaan dat er niet zo n opvang zou komen. De gemeente stelt dat die toezegging alleen om dak- en thuislozen ging.

Advocaat M.D. Ubbink van de omwonenden: Er zijn in de buurt al zoveel opvangvoorzieningen, zoals het Leger des Heils en Tactus. En daar ondervinden de omwonenden al veel overlast van, door drugs dealen, herrie en verwarde mensen op straat. De buren willen dat deze vergunning geschorst wordt en B en W nog eens goed kijken naar de belangen van de buurt.

Emotioneel
Ubbink komt met voorbeelden van incidenten met verwarde personen in Enschede, en ook met een onderzoek onder woningcorporaties waaruit zou blijken dat overal in het land mensen in vergelijkbare opvangvoorzieningen voor veel overlast zorgen. Eén van haar cliënten durft zijn jonge dochters nu al niet alleen in een speeltuintje te laten spelen, uit vrees voor ongure types. Die beaamt dat met trillende stem: Ik ben er emotioneel van , zegt hij.

Geen reden tot angst
Volgens de instelling die de mensen gaat begeleiden, de RIBW, is er geen enkele reden voor angst. De mensen die elders overlast bezorgen, zijn juist de mensen die niet begeleid wonen maar dat waarschijnlijk wel nodig hebben. Er zal 24 uur per dag, zeven dagen per week toezicht zijn.

De instantie heeft ervaring met vijftig locaties in heel Overijssel. En op geen enkele daarvan is sprake van overlast. Sporadisch is er eens een incident, maar dan intern, de omgeving merkt er niks van , stelt de woordvoerder. Als er dan al eens wat gebeurt, is dat een probleem van openbare orde, zoals dat overal kan gebeuren. En omwonenden kunnen altijd bij de RIBW aankloppen als ze vragen hebben.

Grotere kans op gedoe
De advocaat van woningstichting Domijn, die het complex verhuurt, merkt nog op dat onder de huidige vergunning veel grotere kans op gedoe is. Het had immers de bestemming wonen met zorg . Dat betekent dat er in theorie een tbs-kliniek kan komen. De bestemming is nu veranderd in wonen . Hooguit komt er eens een behandelaar langs, of iemand voor de medicijnen. De zorgcomponent is niet meer aanwezig.

Vrijdag geeft de rechter dus zijn oordeel, de motivering daarvan volgt later.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.