Invasie
Wansing verwacht dat de komende week de eieren uitkomen en er per nest twee tot drie kuikens worden grootgebracht. Zijn vogelwerkgroep kijkt met verbazing naar de invasie van de vogels. Ook omdat Losser nou niet bepaald een traditionele pleisterplaats voor ooievaars is. Sterker: die kwamen 100 jaar geleden eigenlijk nooit voor op de zandgronden van Twente.
Dominante ooievaar
De vogelkenner weet ook precies waar een deel van de Losserse exemplaren vandaan komen, omdat vijf van de zestien vogels zijn geringd: Rheine, Dorsten, Lelystad, Rossum en het Stadtpark Gronau. Tot 2019 had Losser slechts een broedpaar binnen de grenzen. “Daar was een hele dominante ooievaar bij, die accepteerde geen andere vogels in de wijde omtrek van zijn nest. Hij stuurde anderen weg”, vertelt Wansing.
Fantastisch weer
Toen die in 2018 stierf was de weg vrij voor andere vogels. Het effect was meteen te zien. Een jaar later kozen drie broedparen Losser uit ‘en nu zijn er plots acht paartjes’. Volgens het lid van de vogelwerkgroep kan de populariteit van het dorp ook gewoon te maken hebben met het weer en het voedsel dat voor het oppikken ligt. “Het is voor ooievaars fantastisch weer. De grond is vochtig: ze kunnen heel makkelijk insekten en regenwormen vinden.”
De vergelijking met vorig jaar is gauw gemaakt. De droogte maakte dat er weinig eten te vinden was, waardoor de broedresultaten slecht waren.