Gemeente Losser
Losser

Losser is met acht broedparen ooievaarhoofdstad van Twente

Losser is het Twentse eldorado voor ooievaars. Liefst acht broedparen streken in het dorp waarvan zes binnen de bebouwde kom. Sander Wansing van de vogelwerkgroep Losser heeft geen idee waarom plots zoveel ooievaars zijn dorp hebben uitgekozen om nesten te bouwen. Want dat is de tweede bijzonderheid van de invasie: slechts een paar legde de eieren in een kunstnest, alle anderen bouwden een nest in bomen en in een geval op een schoorsteen.

Ooievaar2
In Losser broeden liefst acht ooievaarparen hun eieren uit © Vogelwerkgroep Losser

Invasie

Wansing verwacht dat de komende week de eieren uitkomen en er per nest twee tot drie kuikens worden grootgebracht. Zijn vogelwerkgroep kijkt met verbazing naar de invasie van de vogels. Ook omdat Losser nou niet bepaald een traditionele pleisterplaats voor ooievaars is. Sterker: die kwamen 100 jaar geleden eigenlijk nooit voor op de zandgronden van Twente.

Dominante ooievaar

De vogelkenner weet ook precies waar een deel van de Losserse exemplaren vandaan komen, omdat vijf van de zestien vogels zijn geringd: Rheine, Dorsten, Lelystad, Rossum en het Stadtpark Gronau. Tot 2019 had Losser slechts een broedpaar binnen de grenzen. “Daar was een hele dominante ooievaar bij, die accepteerde geen andere vogels in de wijde omtrek van zijn nest. Hij stuurde anderen weg”, vertelt Wansing.

Fantastisch weer

Toen die in 2018 stierf was de weg vrij voor andere vogels. Het effect was meteen te zien. Een jaar later kozen drie broedparen Losser uit ‘en nu zijn er plots acht paartjes’. Volgens het lid van de vogelwerkgroep kan de populariteit van het dorp ook gewoon te maken hebben met het weer en het voedsel dat voor het oppikken ligt. “Het is voor ooievaars fantastisch weer. De grond is vochtig: ze kunnen heel makkelijk insekten en regenwormen vinden.”

De vergelijking met vorig jaar is gauw gemaakt. De droogte maakte dat er weinig eten te vinden was, waardoor de broedresultaten slecht waren.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.