Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Extra geld voor handhaving, de vuurwerkoverlast is te erg

447582 950051

Enschede lijkt voorlopig nog niet klaar voor een eigenstandig compleet vuurwerkverbod. Al zegt D 66 voorman Gertjan Tillema in het programma 053 dat hij wel degelijk die richting uitdenkt. Zijn coalitiepartner en fractievoorzitter Marc Teutelink van Burgerbelangen Enschede ziet een verbod niet zitten. Beiden willen vooral meer geld uittrekken voor handhaving van de regels.

Henk ten Harkel | 1Twente

Alles valt of staat straks met het vuurwerkbesluit dat de regering in februari gaat nemen. Dan is het duidelijk en ook beter te hanteren , stellen beide politici. Ze melden dat de gemeenteraad binnenkort over het gebruik van vuurwerk in de stad gaat praten en dat er wat beide partijen betreft in elk geval uit moet komen dat er vooral aan de overlast in de maanden voorafgaand aan de jaarwisseling een eind moet komen. We moeten meer geld beschikbaar stellen voor handhaving .

50 procent vuurwerkomzet

Het nieuwe programma 053 dat de omroep 1Twente met medewerking van de stadsredactie van Tubantia wekelijks maakt en uitzendt op haar kanalen wordt door Enschedeërs, politici, soms deskundigen, gepraat over actuele stadsthema s. In de eerste aflevering ging het over vuurwerk. Vuurwerkhandelaar Jos Harmelink die ook constateert dat het gebruik escaleert, ziet het met lede ogen aan dat zijn investeringen in sprinklerinstallatie en bunker straks weggegooid geld zijn. Verkoop van vuurwerk is 50 procent van mijn omzet. Daar kan ik mijn personeel tijdens de winterdag door laten werken.

Hondenbezitter Ineke Katuin vertelt over de paniekaanvallen van haar hond. Het zware geknal begint al maanden voor de jaarwisseling. Dat zijn gewoon bommen. Mijn hond is compleet van slag en zoekt zelfs de wasmachine op om te schuilen . En de Glanerbrugger Tamara Henderiks verloor een aantal vingers door een explorerende siervuurwerkdoos. Wat mij betreft houden we ermee op.

Vuurwerkzones werkenWijkagent Bennie Beuvink meldde samen met veiligheidsambtenaar Patrick te Brake dat de vuurwerkzones die door Enschedeërs in het twee jaar geleden genomen Burgerbesluit werden aangewezen wel degelijk werken. En het is niet zoals in het Westen dat hulpverleners hier agressief worden bejegend. Geen sprake van . Beuvink ziet wel gevaarlijker situaties ontstaan door de mix van legaal en illegaal vuurwerk. En Te Brake rekent voor dat de schade als gevolg van vuurwerk elk jaar stijgt.

Tillema concludeert allesoverziend: De doelen die we gesteld hebben in het Burgerbesluit zijn niet gehaald. De overlast is te erg. Er komen extra maatregelen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.