Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Politiek tv-programma 053 voert discussie over vuurwerk in Enschede

447814 053

Oudjaarsnacht is geweest en zoals elk jaar is de discussie over vuurwerk weer losgebarsten. Heviger dan ooit, lijkt wel. In het nieuwe politieke tv-programma 053 van 1Twente werden raadsleden, bestuurders en ervaringsdeskundigen aan de tand gevoeld over vuurwerk in Enschede. Centrale vraag was, en is, hoe Enschede in 2020, 20 jaar na de vuurwerkramp, een nieuwe jaarwisseling voor zich ziet.

Laura Ratering | 1Twente

Aan tafel schoven in de eerste ronde Enschedeërs aan om hun meningen en ervaringen over vuurwerk te delen met het publiek. Wijkagent Bennie Beuvink, Aloysia Verkerk van het dierenasiel en vuurwerkslachtoffer Tamara Henderiks belichtten het onderwerp samen met gastheren Ernst Bergboer (1Twente) en side-kick Teun Staal ( TC Tubantia) op verschillende manieren.

Om het onderwerp meer te kunnen duiden, stelde Bergboer enkele vragen aan publieksgasten Ineke Katuin, hondenbaas sinds jaar en dag, en beleidsmedewerker veiligheid Patrick te Brake.

Hoe denken de gasten over een mogelijk vuurwerkverbod?Om de centrale vraag, hoe we over iets minder dan een jaar Oudjaar gaan vieren, enigszins te kunnen beantwoorden, schoven in de tweede ronde tafelgasten Karel Smouter (journalist NRC), Gert Jan Tillema (D66), Marc Teutelink (Burgerbelangen Enschede) en vuurwerkhandelaar Jos Harmelink aan.

In het publiek zat onder andere Berend Lomulder, die op nieuwjaarsdag een zak vol vuurwerkafval uit zijn voortuin viste en het zat is.

De meningen liepen uiteen. Smouter pleit voor officiële vuurwerkclubs, Tillema gaat voor een landelijk vuurwerkverbod en Teutelink wil meer handhaving op het soort vuurwerk en de verkoop daarvan.

Verbod of niet: er moet veel gebeurenSamengevat leverde deze eerste editie van 053 op dat de relatief kalme manier van handhaving in onze stad aardig vruchten afwerpt - de vuurwerkvrije zones werken op veel plekken aardig - maar dat de overlast de grens van wat redelijk is nog altijd ver overschrijdt. De vraag of er een consumentenverbod moet komen wordt verschillend beantwoord, maar iedereen is het er wel over eens dat er nog veel moet gebeuren voordat de jaarwisseling voor iedereen een feestje is.

De uitzending is hieronder in zijn geheel te zien. Volgende week volgt een nieuwe aflevering, die gaat over de vraag of de strenge handhaving rond uitkeringen de stad goed doet of juist niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.