Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Owen of Jackie? Enschedese visverkoper (18) transformeert 's avonds tot dragqueen

448644 Schermafbeelding 2020 01 26 om 215708

Nepborsten, plakstiften, panty s en persoonlijke ontboezemingen. Een avond backstage bij queerfeest Miauw in Enschede. Het feest voor jongens tot en met meisjes die vallen op jongens tot en met meisjes.

Mandy de Jong | Tubantia

Buiten is hij Owen Egberink (18) uit Enschede. Binnen in de kleedkamer van poppodium Metropool stelt hij zich voor als Jackie Dion. Hij volgt de opleiding Musicalperformer en werkt in de weekenden als visverkoper op de markt, zij treedt deze zaterdagavond op als dragqueen. Een tiener die in twee werelden leeft. Als ik van de markt terugkom en de vislucht is eindelijk uit mijn haar, dan oefen ik op mijn kamer.

Miauw is een queerfeest voor iedereen die op wat voor manier dan ook afwijkt van de reguliere seksuele norm of genderidentiteit . Organisator Jelmer Visser: Wij noemen ons daarom ook wel het feest voor jongens tot en met meisjes die vallen op jongens tot en met meisjes. Queer werd vroeger gebruikt als scheldwoord, maar wordt tegenwoordig juist door de LHBTQ-gemeenschap omarmd als parapluterm. Zaterdagavond was de zevende editie van Miauw.

Perfecte generatie
Jackie Dion werd geboren op 12 oktober 2019. De queen is dus nog jong. Owen zag de populaire Amerikaanse realityserie RuPaul s Drag Race op Netflix en het was duidelijk: Dit wilde ik ook. Mensen vermaken, verkleden, zingen ¦ Jackie is een verwijzing naar Owen s eerste zelfgemaakte kostuum van filmheld Jack Sparrow, Dion is de naam van zijn moeder. Zijn grote voorbeeld. Ze is slechtziend. Toen ik in mijn dragoutfit voor het eerst thuis de trap af kwam, voelde mijn moeder aan mijn kleding en zei: ik heb er ook een dochter bij . Dat vond ik zo lief.

Tegenover Jackie Dion aan de make-uptafel schuift Abrikoos aan. Of eigenlijk, Pieter Verras (18) uit Hengelo. Geboren in Zeeland en sinds een jaar student aan de AKI. De twee jongens ogen verschillend, maar hebben veel gemeen: ze zijn jong, authentiek en voelen zich vrij in Enschede. Wij zitten in de perfecte generatie voor dragqueens , weet Jackie Dion. Zijn opa was vroeger dragqueen. Eerst getrouwd met een vrouw, later met een man. Mijn opa is een man van weinig woorden, maar hij glunderde helemaal toen ik hem vertelde dat ik ook dragqueen wilde zijn.

Ali Express

Er hangt een eigenaardige lucht in de kleedkamer, een mix van make-up, lijm, afhaalmaaltijden en mannelijk zweet. Aan elke tafelhoek bungelt een gekleurde pruik. Jackie Dion priegelt met nepwimpers, Abrikoos begint met haar wenkbrauwen. Ze wrijft de Hema-plakstift over de haren, brengt een laag poeder aan en weg zijn ze. Om beenhaar te verbergen dragen ze zes panty s over elkaar. Dragqueen zijn is oncomfortabel en kostbaar, zo wordt vanavond duidelijk. Als het even meezit zijn de queens over drie uur wel klaar.

De nieuwe generatie dragqueens wordt wegwijs gemaakt in de queer-wereld door een dragmom , een oudere queen met meer ervaring. Abrikoos: Maar ook van Nikki Tutorials en dragqueens op YouTube leer je veel. Jackie Dion pakt haar nepborsten uit de sporttas - een cadeautje van mijn dragmom Mora - en loopt in haar roze boxershort, met zes panty s in de hand richting het toilet.

Als de toiletdeur weer opengaat is de jonge queen vrijwel onherkenbaar. Jackie Dion heeft volle rode lippen en mooi lang blond haar. Deze pruik komt van Ali Express en kostte 30 euro, dit jurkje is van de Zara.

Vergrootglas
Het uiterlijk verandert, maar ook van binnen is er iets anders. Owen is soms gesloten, Jackie Dion is een mondig wijf . Ik krijg ook de attitude van een vrouw, ik ga rechtop zitten en duw mijn schouders naar achteren. Abrikoos omschrijft het gevoel als een uitvergroting van je ware ik. Alsof er een vergrootglas op je persoonlijkheid ligt.

Aan het eind van de avond moet het masker er weer af. Dat is wel jammer. Of Jackie Dion niet liever een vrouw zou willen zijn? Ze schudt haar hoofd. De pruik blijft gelukkig zitten. Nee, zeker niet. Ik vind het juist leuk dat je als dragqueen soms allebei kunt zijn. Maar ik ben gewoon een homoseksuele jongen met vrouwelijke trekjes.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.