Twente
Enschede

Alternatief voor World Solar Challenge: Twentse zonneauto gaat de Sahara in

De droom van negentien UT-studenten leek in duigen te vallen, toen de jaarlijkse World Solar Challenge in Australië onlangs werd afgelast. Maar er is goed nieuws: Solar Team Twente heeft een alternatieve race gevonden in de Sahara.

Solar Team Twente Jerome Wassenaar
De World Solar Challenge gaat niet door, maar er is een alternatieve race in Marokko. © Jerome Wassenaar/Solar Team Twente

2500 kilometer door de woestijn

In de Solar Challenge Morocco neemt het Twentse studententeam het dit najaar op tegen andere topteams uit de hele wereld. Voor de zonneauto's wordt een rallyrace van ruim 2500 kilometer dwars door de woestijn uitgezet.

"Dat er een streep ging door 'Australië' was een enorme klap voor het team", aldus teamleider Colin van Laar. De studenten werkten al een jaar naar de prestigieuze zonnerace toe, maar het evenement werd afgelast omdat er te veel reisbeperkingen zijn vanwege het coronavirus.

icon_main_quote_red_glyph

De evaluatie van de voorgaande races in Australië zijn nu wat minder waard

Judith Tel, elektrotechnisch ingenieur en strateeg bij Solar Team Twente

Startpunt Agadir

In Marokko is nu dus een alternatief gevonden. In vijf etappes racen de deelnemende team eind oktober van havenstad Agadir langs de voet van het Atlasgebergte door het zuidelijke deel van Marokko.

In tegenstelling tot de World Solar Challenge starten de teams niet op dezelfde plek waar ze dag ervoor eindigden. De winnaar is het team dat de totale afstand van de race het snelst aflegt.

Totaal nieuwe uitdaging

Solar Team Twente bereidt zich voor op een totaal nieuwe uitdaging. De RED Horzion, zoals de zonneauto heet, is in principe ontworpen voor het vlakke Australische landschap. In de Marokkaanse woestijn zijn de hoogteverschillen groter.

"Ook voor de strategie van de race beginnen we bij het begin en weten we nog niet wat ons precies te wachten staat", zegt strateeg en elektrotechnisch ingenieur Judith Tel. "De evaluatie van de voorgaande races in Australië zijn nu wat minder waard."

In aanloop naar de Solar Challenge Morocco gaat het team van UT- en Saxion-studenten in september ook naar het Europees kampioenschap voor zonneauto's op het circuit van Zolder in België.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.