Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese ondernemer kan niks meer met zijn pand: €˜Ineens was de bestemming: wonen €™

448769 954208

Dennis Ceran baalt. De Enschedese ondernemer wil aan de Oostveenweg een broodjeszaak met pizzeria beginnen. Maar toen hij na een verbouwing nog iets aan zijn pand wilde wijzigen was de bestemming horeca van zijn pand af. Hij wacht nu een half jaar op uitsluitsel.

Erwin Waanders | Tubantia

Het was jarenlang een lelijk pand in de de wijk Velve Lindenhof. Het pand op de hoek van de Oostveenweg en de Lipperkerkstraat was een bouwval. Na de gedwongen sluiting van de coffeeshop Ketama verviel het gebouw in een rap tempo. Tot ongenoegen van de buurt, die na jarenlang overlast van Ketama-klanten toe was aan rust. Ondernemer Dennis Ceran van de nachtclub Casanova liet zijn oog vallen op het pand. Ik heb de percelen en de opstallen in 2017 gekocht. Met het idee er iets moois van te maken , zegt hij.

Investering
Voor Ceran was de aankoop een forse investering, maar wel eentje met een plan. Ik wil op dit punt in de wijk een goede broodjeszaak en pizzeria , zegt hij. Boven de zaken heb ik vier kamers voor onzelfstandige bewoning. Ik heb mijn plan ingediend bij de gemeente en heb alle procedures doorlopen. Het gaat om daghoreca. De wijkraad was positief en ook vanuit de buurt kreeg ik louter positieve reacties.

Op 3 oktober 2017 kreeg Ceran de omgevingsvergunning binnen. Er staat in dat het gaat om de bestemming wonen en de specifieke bestemming horecagelegenheid . Niets aan de hand dus en Ceran ging vol goede moed aan de slag. Er kwamen meerder keren controleurs en in goed overleg zijn zaken aangepast. Ik heb een vetput gegraven en de riolering aangepast voor meerdere toiletten.

Wijziging
In het afgelopen jaar wilde hij wat aan de buitenkant van zijn pand aanpassen en daarvoor was een wijziging van de omgevingsvergunning nodig. Het originele plan voorzag in een buitenmuur met stucwerk , zegt hij, maar vanuit esthetisch oogpunt en qua onderhoud leek het me beter en mooier om steenstrips te gebruiken. In april 2019 vroeg Ceran een wijziging van de omgevingsvergunning aan en die werd op 24 juli ook verleend. Maar ineens was de bestemming: wonen. Daarover ben ik vooraf niet geïnformeerd , aldus Ceran. Als er leges betaald moeten worden, dan vindt de gemeente je blindelings. Maar een ondernemer die bezig is met een mooi plan op de hoogte stellen dat de bestemming van zijn pand verandert, dat is blijkbaar te veel gevraagd.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede berust alles op een misverstand. Nadat De Twentsche Courant Tubantia in het dossier dook en vragen stelde bleek de oplossing ineens dichtbij. Ceran had gistermiddag contact met een gemeenteambtenaar van de juridische afdeling met het verzoek voor een gesprek. Ze beloofde me dat we er snel uit zijn en ik verder kan met mijn zaken , aldus Ceran. Dat is al meer dan ik het afgelopen half jaar bereikte. En daar ben ik oprecht blij om.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.