Enschede

Enschedese verdachte van beramen aanslag op Satudarah is gevlucht

Een van de verdachten van een moordaanslag op één of meer leden van de motorclub Satudarah in Enschedede is verdwenen. Joedo C. mocht zijn strafzaak in vrijheid afwachten, maar is op de vlucht geslagen.

448795 658301
Lucien Baard | Tubantia

Dat bleek dinsdag bij de voortzetting van zijn strafzaak in Almelo. Justitie heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd, maar dat heeft nog niet tot een aanhouding geleid. Het vermoeden is dat hij in Spanje of Marokko verblijft. Zijn advocaat kon daar verder niets over verklaren.

Omvangrijke drugshandelC. zou dinsdag bij de rechtbank moeten komen op verdenking van het plannen van een moordaanslag in Twente en omvangrijke drugshandel, samen met twee medeverdachten. Zijn advocaat vroeg om aanhouding van de zaak, maar de rechtbank wees dat af.

De behandeling tegen Michel W. (23) werd dinsdag wel aangehouden omdat zijn advocaat was verhinderd. Alleen de in Somalië geboren Fuad M. verscheen nu voor de rechtbank. Hij wordt alleen van drugshandel verdacht en witwassen, niet bij betrokkenheid bij de te plegen aanslag. Hij zou daar wel gepolst om een rol te spelen. Hij beroept zich evenwel op zijn zwijgrecht.

Liquidatie
De mogelijke liquidatie- en drugszaak kwam aan het rollen bij een inval in een woning aan de Vlierstraat in Enschede. De politie verzamelde over dat drugspand belangrijke informatie door een huzarenstukje in de opsporing: ze kraakten het zwaar beveiligde chatprogramma IronChat, waar de onderwereld zich veilig waande.

In het huis en bijbehorende schuur aan de Vlierstraat is een grote hoeveel drugs gevonden: onder andere heroïne, mdma en amfetamine (15kg). Maar ook munitie en een vuurwapen. Uit de onderschepte chats zou echter blijken dat de eigenaren van dit drugspand met veel zwaarder geschut dan dit vuurwapen ook een moordaanslag willen plegen op leden van motorclub Satudarah.

Granaten besteldDe eigenaren van het ontmantelde drugspand dachten volgens het Openbaar Ministerie onterecht dat ze waren verlinkt door leden van de motorclub. Als represaille werd een moordaanslag voorbereid. Mogelijk op Satudarah kopstuk Michel B. Voor de aanslag zouden granaten zijn besteld bij een handelaar in Duitsland. In de chats is gesproken over aanbieden en leveren van Uziâs, granaten en AK44âs. âWe willen pang pangâ.

Maar de levering van de explosieven of wapens heeft volgens justitie nooit plaatsgevonden. De vermeende Duitse leverancier zit daar vast, maar beroept zich op zijn zwijgrecht. De rechtbank zal hem daarom ook niet als getuige hier oproepen.

Briefje met adressenEen van de verdachten van de aanslag is Michel W. Bij hem heeft de politie onder andere een briefje gevonden met adressen waar leden van Satudarah vaak zouden komen. Bedrijven en woningen. Het gaat onder meer om een adres van een cafetaria en een grillroom in Enschede, waar volgens justitie een aanslag op kon worden gepleegd. In de chats wordt niet alleen gesproken over het gebruik van granaten, maar ook over âkogels door de ruiten te schietenâ.

Zijn naam is haasFuad M. - de enige verdachte die dinsdag dus wel aanwezig was - wordt deze aanslag niet ten laste gelegd, maar wel de drugshandel. Maar hij ontkent elke betrokkenheid: zijn naam is haas. Hij verklaarde zelfs dat hij nooit in het pand aan de Vlierstraat is geweest.

Bij hem thuis is ruim 20.000 euro gevonden; reden dat hem witwassen ten laste wordt gelegd. Ter zitting zei hij dat dit geld inkomsten waren van een eerdere drugszaak, waarvoor hij al is veroordeeld. In die zaak moet hij nog 14.000 euro crimineel geld aan justitie afstaan. âDat geld had u dus gewoonâ, hield de rechter hem voor.

M. is hier inmiddels tot ongewenst vreemdeling verklaard. Somalië werkt echter niet mee aan een uitwijzing.

De strafzaak gaat donderdag verder. Dan komen twee andere medeverdachten voor. Dan gaat ook de behandeling verder van de zaak tegen M. en de voortvluchtige C.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.