Hengelo
Gemeente Hof van Twente
Delden
Sport
Interview
Radio
Video

Online alternatief voor door corona geplaagde Rolstoel4Daagse

Corona gooit ook dit jaar roet in het eten van de Twentse Rolstoel4Daagse. De organisatie komt echter met een online alternatief van het jaarlijkse evenement. Voorzitter Saskia Ros vertelt er over in 1Twente Vandaag: "Het is een soort reünie, waar iedereen elk jaar naar uitkijkt."

Jaarlijks honderden deelnemers

De Twentse Rolstoel4Daagse is al ruim dertig jaar een begrip. Het sportevenement trekt jaarlijkse honderden deelnemers naar Delden en omgeving. "Het is een vierdaagse waarin mensen in een met de hand aangedreven rolstoel verschillende afstanden afleggen. Zij krijgen aan het eind van deze vier dagen een kruisje, net zoals deelnemers aan een wandel- of fietsvierdaagse", zegt voorzitter Saskia Ros. De deelnemers kunnen dagelijks routes van 15, 30, 50 of 70 kilometer afleggen.

Extreme hitte

"Eind jaren tachtig wilden de rollers meedoen aan de Nijmeegse Wandelvierdaagse. Maar dat mocht niet. Toen is er besloten om in Delden een rolstoelvierdaagse te organiseren", zegt Ros. Nijmegen liet pas vanaf 1995 rolstoelers toe, maar op dat moment had Delden dus zijn eigen vierdaagse al.

De afgelopen jaren werd de Rolstoel4Daagse geplaagd door extreme hitte en corona: "In 2018 hebben wij het evenement afgelast, omdat het te warm werd. In 2019 dreigde hetzelfde te gebeuren. We hadden toen besloten om de tocht vroeger te starten om de hitte voor te zijn. De editie van vorig jaar werd afgelast wegens corona."

Rollen met Strava

Ook dit jaar komt er geen reguliere editie. "We kregen geen vergunning van de gemeente Hof van Twente. Daarom hebben we besloten om het digitaal te proberen", zegt Ros. De mensen gaan in hun eigen omgeving de afstanden rijden. De gereden kilometers wordt geregistreerd door de app Strava. Na de vierdaagse krijgen de deelnemers een T-shirt.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website van de Twentse Rolstoel4Daagse.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.