Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Mening bewoners Twentse Zorgcentra telt: €˜Belangrijk dat iedereen weet wat er gebeurt €™

448968 nouwhuis

De mening van de cliënten telt bij De Twentse Zorgcentra. Niet alleen in het overleg met de directie maar ook via hun eigen magazine. Blij! bestaat vijf jaar. Reden voor een feestje bij t Bouwhuis.

Bert Hellegers | Tubantia

De bewoners kwamen zelf met het idee voor een eigen magazine. Zo n blad was er al voor het personeel. Zoiets moet er ook voor ons komen, werd er direct gezegd , vertelt medewerkster Leonie Brands over de eerste vergadering van het team cliëntcommunicatie vijf jaar geleden. Het was de geboorte van Blij!, een kwartaalblad voor en door bewoners. Precies wat de raad van bestuur van De Twentse Zorgcentra destijds voor ogen had toen ze vaststelde dat het belangrijk is niet alleen óver cliënten te praten, maar ook mét hen .

Jubileum

De leden van team cliëntcommunicatie waren gisteren in de vernieuwde recreatieruimte op t Bouwhuis het stralende middelpunt van de feestelijke presentatie van de jubileumuitgave van het eigen magazine. Net als bij de voorgaande negentien edities is er weer wekenlang gewerkt aan het maken van de voorkant, het schrijven van een voorwoord, het houden van interviews en het samenstellen van recept- en knutselpagina s.

Niet alle bewoners zijn in staat zelf te schrijven, maar dragen wel ideeën aan en hebben een rol bij de interviews met mede-bewoners of medewerkers. Zoals Debby Witzel uit Enschede. Ze vertelt trots vier mensen te hebben ondervraagd die bij de nieuwbouw op t Bouwhuis zijn betrokken. We vonden het belangrijk om iedereen te laten weten wat er gebeurt.

Verbetering

Er zijn volgens haar op de wooncomplexen voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijk beperking nog wel zaken voor verbetering vatbaar. Vooral als het gaat om de verkeersafwikkeling. Daar gaan we nog een keer over schrijven. Auto s en fietsen staan waar ze niet mogen staan en dan moet je er met de rolstoel omheen. Ik ben in mijn rolstoel al een keer bijna achterop gereden door een busje , moppert ze.

Rika Santhuizen, bewoner van De Losserhof, knikt instemmend. Ze maakt behalve van de redactie van Blij! deel uit van de cliëntenraad. We praten daarin over allerlei zaken die wij belangrijk vinden. Over wat we leuk vinden voor recreatie en ook over de toestand van de wegen op de terreinen en hoe taxichauffeurs met rolstoelen in de auto moeten omgaan. We zaten ook in de sollicitatiecommissie voor de nieuwe klachtenfunctionaris. Er wordt écht naar ons geluisterd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.