Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

PvdA luidt noodklok over tekort aan betaalbare woningen in Enschede

449086 getfert

De PvdA in Enschede heeft naar aanleiding van een eigen onderzoek haar zorgen uitgesproken geuit over het tekort aan betaalbare woningen mensen met een laag inkomen in de grootste stad van Twente.

Teun Staal | Tubantia

Het ontoereikende aantal betaalbare woningen is een actueel probleem, dat in de toekomst door de bevolkingsontwikkeling verder in omvang zal toenemen. Dat stelt de werkgroep ruimtelijke ordening van de PvdA-afdeling Enschede op basis van onderzochte CBS-en Primos-cijfers.

Lager inkomen

Uit het PvdA-onderzoek blijkt dat ongeveer 41.000 huishoudens in Enschede een inkomen hebben dat lager is dan 24.700 euro per jaar. Deze inwoners zijn aangewezen op goedkopere woningen in de koop- en huursector (minder dan 651 euro per maand). Het aantal beschikbare betaalbare woningen (koop en huur) voor deze inwoners bedraagt zo n 40.000. Die cijfers lijken redelijk met elkaar in evenwicht, maar de balans wordt in de huursector verstoord doordat 16 procent van de sociale huurwoningen wordt bewoond door huishoudens met een relatief te hoog inkomen.

Groei éénpersoonshuishoudens
Dat betekent dus dat er mensen zijn die te goedkoop én te duur huren , zei oud-wethouder Dick Buursink als lid van de PvdA-werkgroep afgelopen woensdag in het politieke programma 053 van de lokale omroep 1Twente. Volgens de PvdA wordt het woningprobleem in de toekomst alleen maar groter. Dat heeft te maken met de verwachte groei van het aantal éénpersoonshuishoudens van 65 jaar en ouder. Deze alleenstaanden hebben overwegend een lager inkomen.

In de kou
Buursink: Met de wens van Enschede om hoogopgeleid talent naar de stad te halen is niets mis. Maar met het huidige woonbeleid van de gemeente Enschede staat wel een aantal inwoners in de kou. Dat zou zal echt anders moeten.

Het programma 053 is te zien op 1twente.nl/enschede
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.