Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Snel uitspraak Raad van State over Praxis-locatie in Enschede €™

449110 Spaansland

De Raad van State doet naar verwachting over vijf weken uitspraak in de procedure die eigenaar Merwehaven van Budgetcenter Spaansland heeft aangespannen tegen de gemeente Enschede.

Redactie | 1Twente

Merwehaven wil dat de gemeente ook een andere bestemming toestaat voor het pand van bouwmarkt Praxis. De uitspraak van de Raad van State krijgt extra gewicht doordat die woensdag groen licht gaf voor de komst van Hornbach naar de Kuipersdijk in Enschede. Dat is op 500 meter van concurrent Praxis in het Budgetcenter Spaansland.

Merwehaven begon in 2017 een juridische procedure tegen de gemeente. Inzet is dat de gemeente op de locatie van de Praxis ook andere grootschalige detailhandel toestaat dan een bouwmarkt, bijvoorbeeld witgoed. De gemeente voelt daar niets voor. Praxis meldde eerder dat er geen concrete plannen liggen om van het Spaansland te vertrekken.

Wim Eilering van Retail-Plan, adviseur van Merwede, verwacht dat de Raad van State over vijf weken uitspraak doet. Eilering is verbaasd over het fiat voor de komst van Hornbach. In deze procedure is hetzelfde verkeersonderzoek gebruikt als voor de moskee die aan de Kuipersdijk is gepland. De Raad van State heeft een streep gezet door het bestemmingsplan voor de moskee. Ik had verwacht dat met de plannen voor Hornbach hetzelfde zou gebeuren.

Grote effecten op lokale retailers Praxis liet donderdag desgevraagd weten niet te begrijpen dat gemeenten en provincies met de huidige volle markt toch nieuwkomers zo eenvoudig laat vestigen. Toelating van nieuwe grote spelers in de huidige winkelgebieden heeft grote effecten op een groot aantal bestaande lokale retailers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Maps
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.