Verkeer
Stuur appje
Zoek

VIDEO | Wanneer de wachttijd voor een sociale huurwoning in Enschede eindeloos lijkt

449167 Whats App Image 2020 01 28 at 115850
Beeld: R. de Boer

R. de Boer (40), moeder van twee jongens, zocht na haar scheiding twee jaar lang naar een sociale huurwoning in Enschede. Ze vertelt erover in de 1Twente-talkshow 053.

Aileen Slot | 1Twente

Wat een kansrijke missie leek mondde uit in een ogenschijnlijk oneindige zoektocht. Na de scheiding met haar man eind 2017, zocht De Boer ruim twee jaar naar een sociale huurwoning bij Domijn, De Woonplaats en Ons Huis in Enschede. De woningcorporaties werken met een lotingssysteem.


De Boer reageerde op diverse woningtypes, in verschillende wijken in Enschede, maar werd niet uitgeloot. Het baarde haar in de eerste instantie geen zorgen. "Ik dacht: ik heb alle tijd. Als je gaat scheiden krijg je tegenwoordig van de belastingdienst nog twee jaar voordeel van renteaftrek. Ik kon met mijn kinderen in onze koopwoning blijven wonen. Na die twee jaar worden je maandlasten hoger en is het verstandiger je woning te verkopen."

Hoop
Na een periode van bijna twee jaar frequent reageren, vestigde De Boer haar hoop op het project Lage Bothof van De Woonplaats. Aan de Lage Bothofstraat werden 154 nieuwe huurwoningen gerealiseerd, waarvan 54 eengezinswoningen. Na de loting met honderden geïnteresseerden, viel De Boer opnieuw buiten de boot. De moed zakte haar in de schoenen. "Het was heel frustrerend. Je raakt de controle kwijt."

Dat de wachttijden voor sociale huur in Enschede lang zijn heeft een simpele verklaring: bij alle verhuurders steeg het aantal geregistreerde woningzoekenden. Het aantal huurwoningen nam daarentegen af. In Enschede is het aantal betaalbare woningen voor huishoudens met inkomens binnen de sociale huurgrens onvoldoende.

Inschrijfduur
In tegenstelling tot het systeem in Enschede, bouwen woningzoekenden van wooncoöperaties in Wierden vanaf het moment van inschrijving een inschrijfduur op. Woningzoekenden met de langste inschrijfduur, komen als eerste in aanmerking voor een vrijgekomen huurwoning. De Boer meldde zich eind 2017 aan bij de wooncoöperatie in Wierden. Mocht het in haar eigen Enschede niet lukken, dan had ze een back-upplan in de gemeente waar zij en haar kinderen ook bekend zijn.

In het uiterste geval had de Enschedese in moeten trekken bij haar ouders. Haar twee zoons van 10 en 12 hadden dan bij haar ex moeten gaan wonen.

Zo ver kwam het niet. De Boer is na ruim 140 reacties op woningen, waarvan ze er één afwees vanwege gebrek aan ruimte, ingeloot voor een nieuwbouwappartement van Domijn. De alleenstaande moeder is opgelucht en blij met haar woning, maar ideaal is het niet. "Het appartement heeft twee slaapkamers. Mijn zoons slapen dus samen op één kamer. Dat kan nu nog wel, maar als ze wat ouder zijn moet ik opnieuw op zoek."

Urgentie
De Boer denkt dat een aanpassing van het urgentiebeleid bij alleenstaande ouders op z n plaats zou zijn. Bij uitzonderlijke situaties kunnen woningzoekenden voorrang krijgen met een urgentieverklaring. In Enschede geldt geen urgentie na een relatiebeëindiging. "Ik kon nog twee jaar in onze koopwoning blijven wonen, maar er zijn ook ouders die dat financieel niet kunnen opbrengen maar toch in hun woning blijven uit angst geen huurwoning te vinden. Zij belanden in de schulden."

Het valt De Boer op dat ook eenpersoonshuishoudens bij Enschedese wooncoöperaties in aanmerking komen voor gezinswoningen. Zo komt het geregeld voor dat één persoon een huis met drie slaapkamers bewoont. Bovendien wordt na de toewijzing van een huurwoning niet meer gekeken naar inkomensstijgingen van bewoners. Uit een eigen onderzoek van PvdA Enschede is gebleken dat 16 procent van de sociale huurwoningen wordt bewoond door huishoudens met een inkomen boven de sociale huurgrens.

Prestatieafspraken In de aflevering van 053 noemt Lucas Fransen, manager Wonen bij Domijn, de ervaring van De Boer buitengewoon vervelend . "Als woningzoekenden frequent reageren op woningen, dan garanderen we dat ze binnen een jaar een woning hebben. Dat staat ook in de prestatieafspraken. Ik heb het dan niet over de zogenaamde wenszoekers die alleen reageren op woningen binnen een bepaalde buurt of wijk."

"Wanneer een woningzoekende zich bewusteloos heeft gereageerd en na een jaar nog niet is uitgeloot voor een woning, bellen we diegene op en gaan we met de persoon in kwestie in gesprek om te kijken wat we kunnen doen", vervolgt Fransen. De manager kan geen verklaring geven voor het ontbreken van een telefoontje naar De Boer. "Dan moet er bij ons iets vreselijk mis zijn gegaan. Daar heb ik nu geen verklaring voor, dan zou ik er echt in moeten duiken. Dit is buitengewoon vervelend."

De Boer heeft zelf ook geen contact gezocht met Domijn voor opheldering. "Iedereen reageert, ik ben geen uitzondering. Er zijn zoveel alleenstaande ouders. Dus ik heb het afgewacht."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.