Hengelo
Televisie
Video

'Struikelstenen' doen Hengelose familie Menko niet vergeten

Aan de Annastraat zijn vier stolpersteine onthuld voor de omgebrachte Hengelose familie Menko. Het joodse gezin werd in 1943 opgepakt en gedeporteerd. Vader Aron Jacob Menko, moeder Alida en hun kinderen Phine en Leonard Jacob werden vermoord. Dochter Gedulla overleefde als enige de oorlog.

Kleinschalig

Een handje vol mensen zijn aanwezig bij de onthulling aan de Annastraat in de Hengelose wijk Wilderinkshoek. Door corona is de steenlegging kleinschalig gebleven. "Opdat wij hen niet vergeten", zegt burgemeester Sander Schelberg terwijl hij het zand van de stolpersteine wegveegt. Op de vier messen plaatjes staan de namen van de joodse familie Menko.

Familie Menko

De familie Menko woonde aan de Annastraat 19 in Hengelo. Vader Aron Jacob Menko was koopman van beroep. Samen met zijn vrouw Alida Menko-Cohen krijgt Aron Jacob drie kinderen: Gedulla, Phine en Leonard Jacob. In april 1943 moet het gezin zich melden op het politiebureau in Hengelo. De huissleutels moeten worden ingeleverd en het gezin wordt op transport gezet naar Kamp Westerbork en Kamp Vught. Vanaf hier wordt het gezin gedeporteerd naar verschillende kampen. Aron Jacob, Alida en hun dochter Phine worden naar Sobibór gebracht en daar bij aankomst vergast.

Leo wordt naar verschillende werkkampen rondom Auschwitz gebracht. In maart 1944 overlijdt Leo Menko. Hij werd maar 20-jaar oud. Dochter Gedulla werd naar verschillende werkkampen gestuurd. Zij overleefde de verschrikkingen van de kampen. In de jaren 50 emigreerde ze naar Israël.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.