Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

FC Twente pakt uiterst belangrijke zege op Sparta na late treffers Bijen en Lang

449270 fc twente fans 2

FC Twente heeft zaterdagavond met 2-0 gewonnen van concurrent Sparta Rotterdam. Net als twee weken geleden in het thuisduel tegen FC Groningen leek het wederom in 0-0 te eindigen in Enschede, maar Peet Bijen zorgde tien minuten voor tijd voor een gigantische ontlading door de 1-0 raak te koppen. Noa Lang maakte in extremis de tweede treffer voor FC Twente.

Stan Waning | Tubantia

Voor het duel ging het in Enschede vooral over de opmerkelijke afwezigheid van Wout Brama. De fitte middenvelder ontbrak voor de tweede week op rij in de selectie van de Tukkers. Een schorsing van middenvelder Lindon Selahi veranderde daar niets aan. Garcia liet voorafgaand aan het duel voor de camera s van FOX Sports weten dat hij die keuze uit teambelang had gemaakt.

Lang
FC Twente, dat met Haris Vuckic en Calvin Verdonk begon, moest het eerste kansje aan Sparta laten, toen Patrick Joosten het van heel ver probeerde. De eerste echte kans was voor de thuisploeg. Een hoekschop van Aitor draaide gevaarlijk in, maar die kon gekeerd worden door Ariel Harush. Noa Lang was als eerste bij de afvallende bal, maar hij kon net niet vrij uithalen. Niet veel later kon Giovanni Troupée net niet bij een voorzet van diezelfde Lang.

FluitconcertOndanks die twee mogelijkheden, was FC Twente niet per se de betere ploeg in de openingsfase. Sparta, dat ongeveer in dezelfde formatie als de Tukkers acteerde, kreeg minder kansen maar voetbalde iets makkelijker dan FC Twente. Halverwege de eerste helft namen de Rotterdammers het initiatief dan ook over. FC Twente oogde achterin wat onzeker en daar probeerde de ploeg van Henk Fraser van te profiteren. Verder dan een afstandsschot van Adil Auassar en een inzet vanuit lastige hoek van Joosten kwam Sparta niet, maar het leidde wel tot gemor en gefluit op de Twentse tribunes. In de slotseconde van de eerste helft kwam FC Twente tot de enige uitgespeelde kans. Vuckic inzet werd gekeerd door Harush.

Brama
In de tweede helft probeerde FC Twente meer druk naar voren te geven. De zijkanten werden nadrukkelijker gezocht en zo kwamen de Enschedeërs iets dichterbij het doel van Sparta. Vooral Verdonk werd meer in het spel betrokken. Het tempo lag daarbij alleen nog niet hoog genoeg om het doel van Harush echt te testen. Garcia bracht na een uur spelen Giorgi Aburjania voor Jesse Bosch. Het opvallende was dat het Twentse publiek op dat moment minutenlang de afwezige Wout Brama toezong.

Na een kortdurend initiatief na rust, zakte FC Twente halverwege de tweede helft weer terug in het tempo dat voor rust ook de standaard was. De vrije man werd niet gevonden, de ploeg kreeg geen rust aan de bal, veel zwakke aannames en besluiteloosheid. Enkel Troupéé was een keer dichtbij een doelpunt uit een voorzet van Xandro Schenk. Mohamed Rahyi was aan de andere kant bijna trefzeker.

Ontlading
Net op het moment dat het leek dat het thuispubliek wederom genoeg moest nemen met een 0-0, scoorde FC Twente helemaal uit het niets. Peet Bijen kopte via Auassar - raak uit een hoekschop van Aitor, wat een orkaan van ontlading teweegbracht in De Grolsch Veste. Er volgden nog ruim tien spannende minuten, waarin Spartaan Rayhi nog rood kreeg na een smerige aanslag, maar FC Twente bleef overeind. Lang maakte zelfs nog zijn eerste voor FC Twente en zo pakte FC Twente de eerste zege sinds 10 november toen PEC Zwolle thuis werd verslagen.

FC Twente Sparta Rotterdam 2-0 (0-0).
80. Bijen 1-0, 90. Lang 2-0.

FC Twente: Drommel, Troupée, Bijen, Pleguezuelo, Schenk (88. Verhaegh), Bosch (61. Aburjania), Busquets, Verdonk, Aitor (81. Menig), Vuckic, Lang.

Sparta: Harush, Abels, Vriends, Mattheij, Pinto, Rigo (85. Fortes), Auassar, Smeets (58. D. Duarte), Harroui, Joosten (65. Piroe), Rayhi.

Scheidsrechter: Kamphuis
Geel: Aitor, Pleguezuelo, Menig (FC Twente), Rayhi, Abels (Sparta)
Rood: Rayhi (87e min/2x geel)

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.