Verkeer
Stuur appje
Zoek

5 vragen aan Els de Graaf: €˜tiny forest €™ op de plek van pierenbadje

449392 955037

Honderden bomen op de plek van een verlaten pierenbadje. Het moet een tiny forest worden, een minibos in Mekkelholt.

Wouke Gerritsma | Tubantia
1. Wat gaat er gebeuren aan de Meeuwenstraat 160?
Het braakliggend stuk pierenbadje bij het buurthuis was al een tijdje een doorn in het oog van de oprichters van burgerinitiatief Beien. We hebben een plan ingediend bij de gemeente voor een tiny forest, een stadsbosje midden in onze wijk, Mekkelholt. Dat project hebben we gekregen.

2. Jullie gaan zeshonderd bomen planten. Is dat niet teveel?
Het is best dichtbegroeid, maar dat heeft een reden. Er ontstaat als het ware een concurrentiestrijd tussen de bomen voor het beste licht. Hierdoor groeien ze sneller. De eerste drie jaar staat er een hek om het stuk grond om de bomen te beschermen. Daarna moeten ze groot en sterk genoeg zijn.

3. Basisschool t Zeggelt wordt bij het tiny forest betrokken. Hoe?
Het is de bedoeling dat er ook een buitenlokaal komt. Hier kunnen de kinderen van alles leren dat met de natuur te maken heeft. We gaan bijvoorbeeld een tegel ergens op de grond plaatsen. De kinderen gaan dan bijhouden welke dieren er onder de tegel leven na een week, een maand, een jaar. Het Instituut voor Natuuredecuatie (IVN) helpt met het opzetten van lessen.

4. Wat zijn de eerste stappen?
Halverwege deze maand gaat de gemeente aan de slag met het verwijderen van de fundering van het pierenbadje. Op 26 februari is er een vergadering voor de buurt. Daarna gaan we samen aan de slag met het definitieve ontwerp voor het tiny forest. In november gaan de bomen de grond in, met hulp van de leerlingen van t Zeggelt.

5. Hebben jullie nog andere plannen voor de wijk?
Uiteindelijk is het doel om zoveel mogelijk groen in de wijk te krijgen. Aan de Hulsmaatstraat ligt een nieuwe groenstrook, bijvoorbeeld. Als de omwonenden het willen, gaan we er wilde bloemen zaaien. Met het oog op de eikenprocessierups willen we vogelhuisjes voor koolmezen ophangen, de natuurlijke vijand van de rups. We zijn nogal wat van plan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.