Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese buren ruziën over wonen in verbouwde schuur

449497 images

Mag een familie in een tot woning omgebouwde schuur blijven wonen in het buitengebied van Enschede? Over die vraag boog de bezwarencommissie zich onlangs. De familie Finkers wil dat de gemeente optreedt tegen permanente bewoning van de voormalige schuur.

Erwin Waanders | Tubantia

Alles draait om de tot woning verbouwde schuur aan het Lappenpad 45 in Enschede. Daar woonde de familie Finkers vele jaren tot volle tevredenheid. Het vroegere kippenbedrijf beëindigde lang geleden de activiteiten. In 2013 werd de bestemming van agrarische bedrijfswoning omgezet in een gewone woonbestemming. Deze omzetting maakte deel uit van een zogenaamde Rood voor rood regeling , waarin de bouw van een tweede woning op het enorme perceel werd verankerd.

Rood voor rood
De familie splitste het enorme perceel op in twee percelen, verkocht een perceel en op elk van de percelen mocht een hoofdgebouw met bijbehorend bouwwerk worden gebouwd, geheel volgens het bestemmingsplan. De familie gebruikte tot die tijd een van de bijgebouwen als mantelzorgwoning voor schoon(ouders). Dat duurde tot aan de verkoop in 2017.

Handhaving
De kopers maken volgens de familie nu oneigenlijk gebruik van de schuur als woning en dus vroegen zij de gemeente handhavend op te treden tegen deze onterechte permanente bewoning. De gemeente weigert handhaving, omdat de familie niet in strijd met bestemmingplan woont.

Rechtsgang
Volgens de advocaat van de familie Finkers, mevrouw Dunhof-Lampe, interpreteert de gemeente haar eigen bestemmingplan niet goed. Het is simpelweg niet toegestaan om in een bijgebouw permanent te wonen. Dat is alleen toegestaan in een hoofdgebouw en daar is hier geen sprake van , betoogde Dunhof-Lampe voor de bezwarencommissie.

En mocht uw commissie niet tot die conclusie komen en het bezwaar van mijn cliënt blijft ongegrond, dan hebben we alle vertrouwen om voor een rechter dit geschil alsnog in het voordeel van mijn cliënt te beslechten.

Lastige zaak
Een vertegenwoordiger van de gemeente Enschede erkent dat het een lastige zaak is. We beseffen dat dit niet alledaags is en met een langere historie. We hebben dan ook nog eens extra gekeken naar dit dossier, maar blijven er bij dat hier niks gebeurt, dat niet zou mogen. Hoe vervelend de uitkomst voor de familie Finkers ook is. Van handhaving zal dan ook geen sprake zijn. We hebben de deal met de rood voor rood regeling er nog eens bij gepakt en het bestemmingsplan goed nagelezen en de bewoners van de tweede woning doet niets illegaals. Een voormalige schuur is nu een woning en voldoet aan alle eisen. Dit is dus gewoon legaal.

De commissie doet binnen vier weken uitspraak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: PxHere
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.