Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Leefbaarheid in Enschedese wijk Wesselerbrink onder druk: grotere afstand tussen arm en rijk

449523 955477

In wijken zoals Wesselerbrink in Enschede staat leefbaarheid al jaren onder druk. Brancheorganisaties in de sociale huursector waarschuwen voor verdere achteruitgang, om nieuwe achterstandswijken te voorkomen. Je ziet een steeds groter verschil ontstaan.

Wilco Louwes | Tubantia

Vernielingen, afvaldump, brandstichting, te hard rijden, parkeren op groenstroken en het afsteken van vuurwerk. Het is waar wijkbeheerder Ton Loevering dagelijks mee bezig is in Wesselerbrink. Op basis van het lijstje dat Loevering in de wijkkrant plaatste, zou je kunnen denken dat het hier een achterstandswijk in Enschede-Zuid betreft. Maar van zo n kwalificatie willen hij en wijkraadsleden Kitty Veenstra en Ben Leferink niets weten. Daar doe je de wijk en haar inwoners te kort mee, vinden zij.

Bezorgdheid is er wel. Het drietal kan het weten: bij elkaar opgeteld wonen en werken ze meer dan 120 jaar in Wesselerbrink. Ze zagen met lede ogen aan hoe de wijk met haar vele flats (door woningnood in de jaren 60 uit de grond gestampt) door de jaren heen achteruit ging. Vroeger was dit een wijk voor iedereen. Veel jonge gezinnen kwamen hier wonen , weet Ben Leferink uit ervaring. Door de jaren heen zie je een steeds groter verschil ontstaan. De mensen die meer te besteden hebben trekken weg naar andere buurten.

Kwetsbare groepenLeferink raakt hier exact de conclusies uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Aedes, de brancheorganisatie voor woningcorporaties. De verschillen in de samenleving en tussen woonwijken nemen toe en er is sprake van een trend, zegt Aedes. De concentratie van kwetsbare groepen in de sociale huursector is groter geworden. Veel van deze huurders hebben een beperkte zelfredzaamheid. Omdat zij hun handen vol hebben aan hun eigen problemen is er weinig ruimte om anderen bij te staan. Het is in deze wijken waar overlast en het gevoel van onveiligheid is toegenomen en waar de uitstroom van hogere inkomens het grootst is.

Voor Leferink en Veenstra was de achteruitgang een reden om in de wijkraad van Wesselerbrink te gaan. We hebben negen actieve bestuursleden. Welke wijkraad kan dat zeggen? , aldus Veenstra. We trekken er hard aan. Vorig jaar hebben we voorkomen dat De Magneet, ons wijkcentrum, zou verdwijnen. Deze voorziening is heel belangrijk voor de wijk. Er zijn betere contacten gelegd met de Syrisch-orthodoxe gemeenschap, die zeer geconcentreerd in de wijk woont. Met verslavingszorg Tactus, waar omwonenden weleens overlast ervaren, is een project gestart waarbij cliënten meehelpen bij het opruimen van zwerfafval. Zo komen ze vaker in gesprek met de wijkbewoners en ontstaat er hopelijk meer begrip voor elkaar , aldus Veenstra.

Huisvuil
Het wekelijkse spreekuur in het wijkcentrum wordt goed bezocht. Als wijkbeheerder ziet Ton Loevering toe op de openbare ruimte in Wesselerbrink. Er worden in het park veel vernielingen gepleegd , zegt hij. Meldingen van inwoners hebben vaak te maken met het dumpen van huisvuil. Vanuit sommige flats wordt gedumpt afval heel actief gemeld en opgeruimd. Het zure is dat de mensen die daar druk mee zijn, zien hoe medebewoners ook de rommel veroorzaken.

Ondanks hun zorgen willen Veenstra en Leferink niet weg uit hun geliefde wijk. Sterker nog: ze zien ook de positieve dingen. Het buitenterrein is flink opgeknapt, het winkelcentrum heeft een metamorfose ondergaan, dankzij een bijdrage uit het wijkbudget spuiten de fonteinen in het Wesselerbrinkpark weer en de sociale cohesie in de afzonderlijke brinken is groot. Er gaat veel goed, willen ze maar zeggen. Veenstra: Het zou alleen fijn zijn als de corporaties ook een beetje zouden meehelpen. We hebben gezien dat de renovatie van een flat al wonderen kan doen.

Stedelijke gebiedenVoorzitter Dick Mol van Stichting WoON Twente herkent de zorgen van brancheorganisatie Aedes. In deze regio liggen de risico s voor achteruitgang van de leefbaarheid vooral in de stedelijke gebieden van Enschede, Almelo, Hengelo en Oldenzaal. Het is nog niet zo erg als in de grote steden in de Randstad. De noodklok luiden doe ik dus niet, maar het is wel een situatie waar aandacht voor moet komen , aldus Mol. Hij omschrijft een veelkoppig monster, dat niet met één wapen te bestrijden is. Het heeft ermee te maken met dat veel ouderen of kwetsbare personen steeds langer zelfstandig moeten wonen door het verdwijnen van specialistische woongemeenschappen. Het komt ook omdat gemeenten in het sociale domein te weinig geld overhouden om problemen aan te pakken. En ook omdat woningcorporaties sociale huurwoningen passend moeten toewijzen. Deze en andere problematiek komt samen bij de lagere inkomens. Het zou al helpen als corporaties meer ruimte krijgen bij de toewijzing van woningen.

Dat zien ook de Enschedese corporaties De Woonplaats en Domijn. Door al deze ontwikkelingen gaat de leefbaarheid steeds verder achteruit. En hierover zijn ook wij bezorgd , zeggen ze in gezamenlijke verklaring. De Wesselerbrink springt daar volgens hen niet tussenuit, al wonen mensen er door de vele hoogbouw wel dichter op elkaar en is het risico op overlast dus groter. Bij herstructurering zeggen de corporaties juist naar spreiding van huurklassen te kijken. In een deel van Wesselerbrink is dat gebeurd. Samen met de gemeente en zorgpartijen gaan de corporaties in de wijk Twekkelerveld deze manier van werken verder uitbouwen.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.