Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese corporatie landelijk voorloper verduurzamen huurhuizen

449611 facade insulation 978999 1920

De 16.000 huurhuizen van De Woonplaats hebben samen gemiddeld energielabel B. Daarmee loopt de corporatie landelijk voorop bij verduurzamen van het woningbestand. Domijn doet het anders. We zijn geen labeljagers maar gaan voor slimme oplossingen.

Bert Hellegers | Tubantia

Isoleren
Als een huurder van De Woonplaats vertrekt, staan de volgende dag bouwvakkers klaar om de woning beter te isoleren. Met huurders van eengezinswoningen probeert de Enschedese corporatie afspraken te maken over vergelijkbare maatregelen, en appartementengebouwen worden als geheel onder handen genomen.

Voorop lopenDie aanpak werpt zijn vruchten af. De Woonplaats loopt landelijk voorop met het verduurzamen van het woningbestand. De 16.000 huurhuizen van de corporatie, waarvan er 10.000 in Enschede en 5000 in de Achterhoek staan, hebben samen nu gemiddeld energielabel B. Barry Top, coördinator onderhoud en duurzaamheid van De Woonplaats, spreekt van een mijlpaal. Daarmee hebben we nu al de landelijke ambitie om in 2021 sectorbreed op dit energielabel uit te komen, gehaald.

WinnaarsVolgen hem zijn de huurders de winnaars. Afhankelijk van de duurzaamheidsmaatregelen betalen ze maandelijks 15 tot 35 euro extra. Over het algemeen verdienen ze dat terug door lagere energielasten. Bovendien is de woning ook comfortabeler. En daar doen we het voor: duurzaam woongenot voor onze huurders. Daar gaan we komende jaren mee door. We willen in 2024 gemiddeld energielabel A hebben. En dan door naar CO2 neutraal in 2050.

Nieuwbouw
Hij geeft aan dat daar bij nieuwbouwplannen al zoveel mogelijk op wordt ingespeeld. Zoals in t Getfert en Boswinkel in Enschede en Kobus in Aalten. Daar worden zeer duurzame woningen gebouwd , aldus Top.

LabeljagersOok Domijn (15.500 woningen) is daar volop mee bezig, maar kiest voor een andere aanpak. Woordvoerder Els Sans: We zijn qua verduurzaming goed op weg, maar geen koplopers. We hebben op dit moment gemiddeld energielabel C en zetten in op gemiddeld B energielabel in 2025. Dat is een bewuste keuze. We zijn geen labeljagers, maar sturen juist op slimme isolerende oplossingen die energieverbruik en CO 2-uitstoot verminderen en aansluiten bij het bewonersgedrag.

Raam openDat is in de ogen van Domijn op termijn vooral bepalend voor het behalen van de doelstellingen. Sans: Je kunt bijvoorbeeld om een energielabel B te halen een heel huis isoleren. Het huis voldoet daarmee aan de norm. Maar het is zonde en onnodig, want ontzettend veel mensen zetten in hun slaapkamer altijd de ramen open. Het volstaat ook om alleen de woonvertrekken goed te isoleren. Daarmee behalen we onze doelen, maar voldoen we misschien niet aan de normen van het label. Bovendien besparen we daarmee kosten uit, die we weer op een andere manier voor onze huurders kunnen inzetten.

InnovatiesAlle woningen moeten in 2050 energieneutraal en gasloos zijn. Daarvoor zijn op dit moment nog niet voldoende betaalbare en schaalbare oplossingen. De Woonplaats en Domijn proberen momenteel op diverse plekken in Enschede in proefwoningen allerlei innovaties uit, variërend van heel dun isolerend glas tot speciale warmtepompinstallaties.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.