Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Excursie langs uniek project in Enschede: geen bommen, wel veel water

449618 955470

Zeven dingen die je nog niet wist over de waterberging aan de Oldenzaalsestraat. Nummer 1: er hebben bepantserde graafmachines gewerkt, omdat er een reële kans was op het vinden van explosieven.

Artikel: Lilian ten Donkelaar | Tubantia
Video: 1Twente

Bepantserde graafmachines, bestuurd door apart gecontracteerde vaklui met stalen zenuwen en een extra hoog salaris. Geflankeerd door experts met metaaldetectors die de diepe gaten afzochten naar bommen en granaten. Pas als zij groen licht gaven, konden de metersbrede en hoge afwateringsbuizen geplaatst worden.

Veel weetjesHet was één van de vele weetjes die gisteren werden gedeeld tijdens de informatie-excursie over het enorme waterbergingsproject aan de Oldenzaalsestraat. Het uitstapje was georganiseerd door de gemeente, ter ere van de aanstaande afronding van de klus. Komend voorjaar worden de wadi s ingeplant met groen. Dan zit het erop.

Absurde regenbuiDe belangstelling was groot gistermiddag. Een man of twintig, had de gemeente ingeschat. Het waren er wel honderd. Aandachtig luisterden ze terwijl Koen Wagelaar, waterontwerper bij de gemeente, uitlegde hoe het allemaal tot stand gekomen was. Waar het mee begon, vertelde hij, was een absurde regenbui in 2010. Zoveel water kwam er die dag naar beneden dat de halve binnenstad blank stond. Dat opende de ogen: Enschede heeft een waterprobleem.

Unieke constructieWaterberging kwam ineens hoog op de agenda, met het megaproject langs de Oldenzaalsestraat als vlaggeschip. Onder de straat zijn enorme afvoerbuizen gelegd die rechtstreeks in contact staan met de wadi s langs de weg. Regenwater loopt niet alleen weg in de wadi s, maar als de afvoer te vol zit kan het water ook van onderaf de wadi instromen. Een unieke constructie, aldus Wagelaar. Dit is de eerste in de wereld.

Zoeken naar stadspoortOok bijzonder is dat Enschede het heeft aangedurfd om een belangrijke doorgaande weg een jaar lang af te sluiten. De logistiek was eveneens een hoogstandje. Er moest met maar liefst vijftien nutsbedrijven samengewerkt worden. Er ligt een wereld aan kabels en leidingen onder de grond , aldus projectleider Annemieke van den Heuvel. Dat moest allemaal verlegd worden.

Ook archeologen speelden een rol: het was mogelijk dat de restanten van de nooit gevonden stadspoort er lagen. Het zou een reuzevondst voor de stad zijn geweest, maar helaas. We hebben wel funderingen van huizen gevonden, en oude waterputten. Maar er zijn geen grote archeologische vondsten gedaan.

Yoghurt smerenDe groep nam een kijkje bij de bouwput. Met zijn allen op de foto in een metershoge afwateringsbuis en daarna naar de wadi s. Waarom groeit het gras op sommige plekken zoveel harder? Omdat de grond daar meer voeding bevat, want dat zijn de plekken waar binnenkort beplanting komt.

Nog een weetje: op de damwanden moet mos groeien en als je daar yoghurt op smeert, groeit het beter. Op sommige plekken steken de damwanden wat boven het trottoir uit. Zodat oudere mensen met rollators bij vorst niet in de wadi glijden.

Knap hoor Indrukwekkend, hoor , vond een van de bezoekers. Knap hoor, hoe het allemaal bedacht is, en hoe het onder de grond werkt. Ook het uitstapje zelf kreeg lof. Een heel mooi initiatief, deze excursie , prees een andere bezoekster. Zoiets zou de gemeente wel vaker mogen doen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.