Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Vuurwerkverkoper Jos Harmelink vreest totaalverbod op verkoop vuurwerk

449668 955689

Vuurwerkverkoper Jos Harmelink investeerde tienduizenden euro s in maatregelen om zijn vuurwerkhandel veilig te stellen. Als ik alles opnieuw zou moeten aanleggen met sprinklers door de hele winkel, ben ik 65.000 euro kwijt. Hij hoopt op compensatie nu het kabinet een verbod afkondigde op de verkoop van vuurpijlen en knalvuurwerk.

Redactie | 1Twente

Dat verbod dat dit jaar al ingaat, treft hem hard. De verkoop van vuurwerk is de helft van zijn omzet, schat hij. Daardoor kon ik altijd iedereen in de wintermaanden in dienst houden. Nu moet ik creatief zijn , zegt Harmelink.

Hij heeft nog tientallen dozen met siervuurwerk in zijn bunkers liggen. En wat rotjes, die kan ik niet meer verkopen.

Landelijk
Terwijl Harmelink zijn hoop nog vestigt op de verkoop van siervuurwerk, is de Enschedese burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Onno van Veldhuizen al bezig om een totaalverbod op het ontsteken van consumentenvuurwerk te bepleiten. Een brief met die inhoud werd vorige week verstuurd naar minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

De Veiligheidsregio is het hele jaar bezig met het organiseren van een zo veilig mogelijke omgeving voor onze inwoners en bezoekers. En tijdens de jaarwisseling staan we van alles toe wat de veiligheid van onze bewoners en bezoekers niet ten goede komt. Sterker nog: de jaarwisseling lijkt bijna het meest onveilige feest van het jaar te worden , staat in de brief van Van Veldhuizen.

Regels met voeten getredenNog een reden om een totaalverbod te vragen is de gezagscrisis die volgens het bestuur van de Veiligheidsregio optreedt. Alle regels worden met voeten getreden, staat in de brief. Zo n totaalverbod moet wel afgedwongen kunnen worden en wet en regelgeving moet op orde zijn , wordt verder opgemerkt.

De reactie van vuurwerkverkoper Jos Harmelink laat zich raden. Als dat echt doorgaat dan hebben de branche en verkopers echt een groot probleem. Het niet verkopen van knalvuurwerk en vuurpijlen scheelt al enorm in de omzet, maar alles verbieden ¦..daar moet ik niet aan denken.

Newsroom Enschede, 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.