Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

5.555 ritten: AutoMaatje Enschede groeit hard, te hard

449771 955962

ANWB AutoMaatje Enschede vierde gisteren de 5.555ste rit. De vervoersdienst heeft nog steeds een klantenstop, maar is met de gemeente in gesprek over een subsidie.

Mandy de Jong | Tubantia

Het gaat goed met AutoMaatje Enschede, zegt coördinator Theo Jongman van Alifa Welzijn Senioren. De vervoersdienst telt zo n zeventig chauffeurs en acht ritbemiddelaars. Sinds de start in juli 2018 zijn er 5.555 ritten gereden. Reden voor taart bij Alifa Welzijn Ouderen aan de Pathmossingel, waar AutoMaatje Enschede is ondergebracht. Het succes wordt vandaag gevierd met vrijwilligers, maar Jongman weet: We groeien te hard.

Subsidie
Afgelopen zomer stelde de vervoersdienst daarom al een klantenstop in. Sporadisch worden bijzondere gevallen nog aangenomen, anderen komen op een wachtlijst. We hebben een vrijwillige coördinator voor de ritbemiddeling, maar die maakt te veel uren , legt Jongman uit. De vervoersdienst wil dat de gemeente Enschede geld investeert in een betaalde kracht. Volgens Jongman lopen er gesprekken met de gemeente voor een subsidie.

Doktersbezoek
In Almelo moest Automaatje stoppen. Jongman: Daar werd vanuit een huiskamer gewerkt. Als je dan ineens veel aanmeldingen krijgt, ga je onder aan je eigen succes. Het is volgens Jongman daarom van belang dat AutoMaatje bij een organisatie is ondergebracht, zoals dat in Enschede met Alifa is gebeurd. In heel Twente zijn er nog tien AutoMaatjes. Allemaal even verschillend, want een plattelandsgemeente is anders dan een stad. In Enschede proberen we ook een maatje te zijn. De helft van onze ritten is alleen voor vervoer, de andere helft is ook voor service, zoals een doktersbezoek.

Dankbaar
Vrijwilligers Jan Morren en Willem Gortemulder wachten na het gebak op hun volgende rit. Beide heren zijn gepensioneerd. Willem Gortemulder was 34 jaar de kroegbaas van studentenkroeg San Remo, Jan Morren werkte in het onderwijs. Ik ben graag dienstbaar , zegt Gortemulder. En klanten zijn je altijd ontzettend dankbaar , vindt Morren. Samen kunnen ze uren over hun ritten vertellen.

Gortemulder rijdt zaterdag met een oudere dame naar Naarden-Vesting. Ik weet dat haar zoon in Vleuten-De Meern woont en stelde voor daar ook even langs te gaan. Dat vond ze een geweldig idee. Morren brengt de oudere klanten geregeld naar manicures, pedicures en kappers. Ook vanmiddag.

Coördinator Theo Jongman: We hebben het vaak over eenzaamheid. Nu we met dit project bezig zijn, weet ik waar het eigenlijk om draait: alleen kunnen deze ouderen nergens komen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.