Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Rachel laat met slimme kleding blinde vrouwen stralen

449849 braille

In het ergste geval mochten hun geleidehonden een kledingwinkel niet eens in. Maar dankzij de nieuwe kledinglijn SeeFeel van Rachel Lourens kunnen blinde vrouwen zonder hulp modieus voor de dag komen.

Artikel: Anja Kruise | Tubantia
Video: 1Twente

Ze heeft deze donderdag zojuist haar afstudeerscriptie verdedigd aan de Saxion-afdeling Fashion & Textile Technologics in Enschede. Een 8,3 , vertelt de oud-Enschedese Rachel Lourens (26) tevreden. Ze heeft een aantal voorbeelden bij zich van de collectie die ze volgende maand presenteert op een modeshow in Deventer, waar ze tegenwoordig woont. Het vernuft van de schijnbaar gewone outfits zit in veelal onzichtbare details. Die maken dat vrouwen met een visuele beperking zichzelf zelfstandig op een modieuze en praktische manier kunnen kleden.

Label in brailleAchter in lange broeken zijn etiketten genaaid met een reliëfsteek, die de maat aangeeft. Het verkooplabel is in braille en vermeldt maat, kleur en prijs. Bij de broeken zijn bijpassende tunieken gemaakt. Onzichtbaar verwerkt is een voelbaar outfitlabel , dat de draagster verzekert dat het om een setje gaat. De tunieken zijn van rekbare stof en behoeven daarom geen sluiting. Plooien met al even comfortabel stretchgaren accentueren de taille. De blouse heeft bovendien hoge splitten, waardoor de draagster gemakkelijk bij de zakken van de bijpassende lange broek kan. Die zijn expres wat dieper gemaakt. Vrouwen die met een stok lopen en maar één hand vrij hebben, gaven aan dat broekzakken vaak niet groot genoeg zijn om bijvoorbeeld een sleutelbos in te stoppen.

Voelbare lengstestrepenIn jurken zijn lengtestrepen op het rokgedeelte ingenaaid die het geheel een plissé-effect geven. Blinde vrouwen dragen zelden een patroon omdat ze bang zijn daarmee de mist in te gaan , weet Lourens. Maar dit patroon kunnen ze voelen. Op de rugzijde van elk kledingstuk is een subtiel reepje stof genaaid, dat de achterkant aanduidt. De kleding van het merk in wording SeeFeel is hoofdzakelijk in donkere kleuren. Daar vallen vlekken minder op dan bij lichte kleuren.

Al te veel overproductieHet idee van een kledinglijn voor blinde vrouwen ontstond gaandeweg, geeft Lourens aan. Er is al zoveel overproductie. Ik wilde me onderscheiden en me richten op een specifieke doelgroep om die te helpen. Voor blinde en slechtziende vrouwen is er volgens haar in de kledingbranche in Nederland helemaal niets te vinden. En in winkels wordt er meestal amper aandacht aan besteed. In het ergste geval moet de blindengeleidehond zelfs buiten blijven. Dan heb je er dus niets van begrepen.

Interviews met blinde vrouwenDe kennis deed ze op tijdens gesprekken met vrouwen die reageerden op publicaties van belangenorganisaties als Bartiméus die ze in het kader van haar afstuderen benaderde. Ik stelde vragen als: waar loop je tegenaan, wat vind je lastig, wat kan beter, hoe kan ik kleding maken die voor jou geschikt is. Daar kwamen verrassende gegevens uit, waar ze vervolgens praktische oplossingen voor bedacht.

Crowdfundingsactie
De volgende stap is het merk SeeFeel in de markt zetten. Maar hoe doe je dat als net afgestudeerde student zonder spaargeld? Er is een crowdfundingsactie gaande, waarvan de teller inmiddels op 1300 euro staat. Daar heeft ze in ieder geval de stoffen van de presentatie-collectie van kunnen betalen. Verder hoop ik dat modeketens me bijvoorbeeld willen sponsoren of in me willen investeren, bijvoorbeeld met een pop-up of zo.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still video
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.