Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kan waterstof als energiedrager aardgas in onze huizen vervangen?

Waterstof tank small
Opslagtanks voor waterstof
Beeld: 1Twente

Mensen die niks willen weten van hoge windturbines en vele vierkante kilometers aan zonnepanelen roepen het al tijden: we moeten aan het waterstof! Maar hoe toepasbaar is waterstof nu al in de energiehuishouding? De Natuur- en MilieuRaad Hengelo houdt donderdag 6 mei een online thema-avond over dit onderwerp.

Duurzame vervanger

"Er is in de media veel aandacht voor windmolens en zonnevelden voor het opwekken van duurzame energie. Er moet een duurzame vervanger komen voor het aardgas om huizen en bedrijven te verwarmen. Daarbij wordt ook waterstof steeds vaker genoemd. Er kleven echter nogal wat haken en ogen aan de opwekking (daarvoor is veel energie nodig, red.) en de opslag. Het zou zelfs eenvoudig door onze gasleidingen kunnen is de heersende opvatting. Maar is dit ook zo? Daarover weten we na donderdag hopelijk meer", vertelt Heleen Driessen van de Natuur- en MilieuRaad.

icon_main_info_white_glyph

Nijverheid Aardgasvrij

Samen met 26 andere Nederlandse gemeenten heeft Hengelo in 2018 geld gekregen uit het Programma Aardgasvrije Wijken om woningen van het gas te krijgen. In Hengelo gaat het om 4,25 miljoen, die gestoken wordt in minimaal 500 woningen in De Nijverheid. Vorig jaar oktober zijn er nog eens 19 gemeenten bijgekomen. Het geld moet gebruikt voor de aanleg van de nieuwe infrastructuur of dat nu de aanpassing van het aardgasnet is voor gebruik van waterstof, de aanleg van een warmtenet of de installatie van warmtepompen. Het is echt bedoeld voor het aardgasvrij maken van de wijk. Het gaat in elk geval níet op aan isolatiemaatregelen - daarvoor zijn andere subsidies voor handen.

Warmtepomp-ready

‘Nederland moet van het gas af’ is een gevleugelde slogan geworden. Wat is in de toekomst de brandstof die het aardgas kan vervangen? Driessen: "Als in een oudere woning een cv-ketel vervangen moet worden, kiezen veel woningbezitters voor een ketel die 'warmtepomp-ready' is. Helaas zijn veel oudere woningen niet zo geschikt om alleen met een warmtepomp verwarmd te worden. Voor die woningen zou waterstof een goed alternatief kunnen zijn."

“Er worden ook al nieuwe cv-ketels verkocht, die gemakkelijk kunnen omschakelen op waterstofgas.”
icon_main_info_white_glyph

Deskundige sprekers

De thema-avond wordt verzorgd via Zoom en duurt ongeveer een uur. De presentatie wordt gegeven door Margreet Spoelstra, senior adviseur-onderzoeker energietransitie bij het Instituut Fysieke Veiligheid in Arnhem. Andere sprekers zijn Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft en Bart Vogelzang, senior consultant gassen bij Aliander. De bijeenkomst wordt afgesloten met een vraaggesprek door Nils Rosmuller, collega van Margreet Spoelstra bij het Instituut Fysieke Veiligheid. Hij heeft een vraaggesprek met Ad van Wijk over de toepassing van waterstof op nationale en internationale schaal. Na de presentatie is er gelegenheid voor vragen en discussie.

Realistisch alternatief

Wat het transport betreft, moet het aardgasnetwerk uitkomst kunnen bieden, weet Driessen: "Waterstofgas in het aardgasleidingnetwerk in Nederland is allang geen uitdagende gedachte meer, maar hard op weg om op landelijke schaal een realistisch alternatief voor aardgas te worden. Er worden ook al nieuwe cv-ketels verkocht, die gemakkelijk kunnen omschakelen op waterstofgas."

Aanmelden kan via nmr-hengelo.nl

Hasseleres behoudhasselo 1twente
Lees ook
Bewoners Hasseler Es: 'Geen draagvlak voor een zonnepark'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.