Enschede
Video

Oorlogsverhalen in beeld tijdens bevrijdingsdagwandeling

Acht verhalen uit de oorlogsgeschiedenis van Enschede staan centraal in de Stadswandeling die vanaf bevrijdingsdag gelopen kan worden. Het 4/5 mei Comité kreeg de verhalen van historicus Eric Heijink en besloot de gebeurtenissen te filmen. Die filmpjes zijn onderdeel van de wandeling en kunnen op locatie op de smartphone of tablet worden bekeken.

Samen met de kinderen

De wandeling, een rondje om de binnenstad, duurt zo’n drie kwartier. Bärbeli van Heek van het 4/5 mei Comité en regisseur Nadieh Graumans-Tigchelaar hopen dat ouders met hun kinderen aan de wandel gaan. “Je kunt dit heel mooi doen op bevrijdingsdag.

De Enschedese verhalen uit de oorlog komen zo tot leven”, aldus Van Heek. Zowel de route als de filmpjes kunnen op de website 1Twente.nl worden bekeken.

Straattheater

Regisseur Nadieh Graumans-Tigchelaar kreeg de verhalen aangereikt, bewerkte ze tot acht scènes, vroeg vrijwilligers om de verhalen tot leven te wekken en begeleidde de opnamen.

Het eerste plan was om de wandeling op de bevrijdingsdag van Enschede, op 1 april, live uit te voeren en op de verschillende locaties met straattheater door vrijwilligers de verhalen te spelen en te vertellen. Dat lukte toen niet en dit jaar ook niet, waardoor het comité besloot om de gebeurtenissen op beeld vast te leggen.

Tastbaar

“Misschien heeft het nu wel meer impact. Je krijgt de verhalen beter mee, ze gaan onder je huid zitten”, vertelt ze. In de filmpjes zijn ook historische beelden verwerkt. “Dat maakt het tastbaar. Je ziet wat er gebeurde. Ik heb geprobeerd de verhalen ook voor kinderen te maken door soms de stoere kant te laten zien. Het lijkt een beetje wat zou jij doen als je in zo’n situatie komt.”

Voedsel- en kolentekort

De verhalen komen uit verschillende perioden van de oorlog. Van Heek: “Van de oorlog tot bevrijdingsdag. Het gaat onder meer over voedseltekort, tekort aan kolen, en de bevrijding.”

De wandeling begint en eindigt bij het Ei van Ko. En verder is het niet zo moeilijk zegt Van Heek: “De tocht wordt dinsdag eind van de middag geplaatst op de website van 1Twente. Op bevrijdingsdag kan iedereen het rondje binnenstad met indringende filmpjes wandelen."

Overigens kan de route natuurlijk ook op andere dagen worden gewandeld, omdat de route en de filmpjes langer beschikbaar blijven.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.