Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Neem eens een kijkje in de overvolle studentenhuizen van Enschede, ook dat is Stukafest

450176 956127

Wat veel studentenhuizen in Enschede gemeen hebben? Het is er niet per se vies, maar er stáát zoveel. Tijdens Stukafest, het Studenten Kamer Festival, kan het publiek dat donderdag met eigen ogen zien. Zoals in Huize Avion aan de Deurningerstraat.

Artikel: Marjon Kok | Tubantia
Video: 1Twente

Vies is het zeker niet in Huize Avion, waar van de dertien kamers boven slijterij Berendsen er momenteel elf in gebruik zijn. We hebben een schoonmaakster , zegt Jasper Sokje Hoekstra (20). Zij komt elke maandag, het is bij de huurprijs van 295 euro inbegrepen. Ze doet de toiletten, stofzuigt gangen en dweilt de gezamenlijke huiskamer en keuken.

De gemeenschappelijke ruimte, waar Jasper en Joris Geit van Lierop (19) aan de koffie zitten met Mariska Veringmeier en Martine Schulten van het Stukafest-bestuur. Op het studentenkamerfestival treedt hier donderdag Andries Tunru op. En ja, er moet het een en ander aan de kant worden geschoven voor het publiek de jonge cabaretier aan het werk kan zien. Want inderdaad, er staat nogal veel in Huize Avion.

HuisjongsteHet studentenhuis aan de Deurningerstraat doet al voor de zoveelste keer mee aan Stukafest. Hoeveel keer eerder er optredens waren weten de eerstejaars Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente niet. Jasper was er vorig jaar ook al bij, Joris nu voor het eerst. Hij is de HJ , de huisjongste. Ik woon hier sinds vijf weken. Het leuke aan Stukafest vinden ze dat behalve alle optredens ook een inkijkje wordt gegund in het studentenleven. Het studentenleven dat in Huize Avion goed bevalt. Joris komt uit Eindhoven. Daar had ik ook kunnen studeren , zegt hij. Maar de kans dat ik dan bij pa en ma zou gaan eten s avonds is nogal groot. En ik wil het studentenleven dat ik nu heb.

Douchen op de kamerZe zijn een hecht huis, zegt Martijn Morty Demmink (22) als hij aanschuift. Hier ben je nooit alleen, er is altijd wel iemand in de keuken. Dat is soms funest, zegt Jasper. Als je op je kamer aan het studeren bent is het verleidelijk om even te kijken wie er in de keuken is. Vandaar dat de meesten in tentamentijd in de universtiteitsbibliotheek te vinden zijn. Om vóór het avondeten weer naar de Deurningerstraat te fietsen.
Wat Huize Avion zo prettig maakt? Iedereen heeft een eigen douche op z n kamer. Maar vooral: We doen veel samen. We gaan samen naar huisfeesten, gaan elk jaar een weekendje weg, we hebben de BBQ voor oud-huisgenoten en de werkster. Alleen, zij komt nooit.

6,22 mensen aan tafelIn Huize Avion maken de tafel en de bar plaats voor een cabaretier en publiek tijdens het Studenten Kamer Festival. Van links naar rechts: Martine, Mariska, Martijn, Jasper en op de bank Joris. © Marieke Amelink

En ze eten vaak samen. Daarvoor is een ingenieus computersysteem ontworpen, net als voor de gezamenlijke boodschappen die elke week door een ander worden gedaan. Je kunt intekenen als je mee-eet. En als niemand zich aanmeldt om te koken? Martijn logt in op hun website en laat een grafiek zien. Wie het minst heeft gekookt, die is dan aan de beurt.

De grafieken tonen meer. De afgelopen 60 dagen is er 286 keer meegegeten. Gemiddeld zitten en 6,22 mensen aan tafel. De recepten op de site gebruiken ze niet veel. Pizza: Verwarm de oven goed heet, stop de pizza erin en haal deze eruit als hij klaar is en nog niet zwart . Bier met chips: Koel het bier in de koelkast (6 graden). Haal deze per fles uit de koelkast en ontkurk. Trek de zak chips open en geniet .
Vegetarisch verboden
Lasagne is favoriet. We eten gezond , zegt Jasper. De regel 200 gram groente per persoon is heilig. Die regel geldt in principe ook voor vlees, maar die regel wordt niet gehaald. Hoewel vegetarisch uit den boze is in Huize Avion. Niet te doen met zoveel mensen. Dat gaat ver. Op het formulier dat potentiële bewoners op de website moeten invullen voor ze worden uitgenodigd voor een gesprek staat expliciet: En als je bij vegetarisch ja invult, dan gaat het scherm op zwart.

Stukafest in zestien kamersStukafest Enschede is op donderdag 13 februari. In zestien studentenkamers in het centrum zijn optredens van bands, singer-songwriters, kunstenaars, cabaretiers, theatergroepen en de wereldkampioen pole fitness (paaldansen). Het festival begint met de StukaHap van 18.30 tot 20.00 uur in het restaurant SamSam (Oude Markt) en heeft daarna drie rondes van een half uur, vanaf 20.30 uur. Dit jaar is er een nieuw concept: routes. Een route is een programma van drie rondes samengesteld op basis van interesses. Er is een maatschappijkritischeroute, een lachwekkende-actsroute, een singer-songwriterroute of een workshoproute. Het festival sluit af met de afterparty in bar Update, vanaf 23.30 uur. Voor kaarten en de line-up: stukafest.nl/enschede.

De Stukafest favorieten van Mariska en Martine:

Andries Tunru: Een cabaretier met jonge humor en actuele onderwerpen. Hij deed mee aan Camaretten en is echt goed. (Huize Avion, Deurningerstraat)

KEES: Zij maakt muziek a la Merol. KEES won de Grote Prijs van Nederland met Lekker fietsen. (Huize Wuivend Gras, Deurningerstraat)

Wereldkampioen pole fitness: Paaldansen als sport. Echt knap. Wie wil mag het ook zelf proberen. (Huize Phenix, Delistraat)

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Marieke Amelink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.