Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AUDIO | Patiëntenstop bij Enschedese huisartsen

450219 622779

Enschede kampt met een groot tekort aan huisartsen. Zo groot zelfs, dat mensen die op zoek zijn naar een (nieuwe) huisarts, zich nergens meer kunnen inschrijven. Daarmee komt de directe gezondheidszorg in gevaar.

1Twente | Ernst Bergboer

Kabinet en zorgpartijen zetten juist in op meer huisartsenzorg om de kosten voor veel duurdere zorg in ziekenhuizen terug te dringen. Dat gaat in Enschede dus moeilijk worden. Huisartsenpraktijken zijn idealiter kleiner geworden, vertelt Marieke Nijhof, huisarts in Enschede en vertegenwoordiger voor onze stad in huisartsenkoepel THOON (Twente Huisartsen Onderneming Oost Nederland). Dat is om betere zorg te kunnen bieden aan patiënten. In Enschede zie je alleen dat de praktijken groter zijn geworden. En dat probleem wordt alleen maar groter, ziet de huisartsenkoepel.

Tweeduizend zonder huisartsVolgens Nijhof hebben zich 350 mensen zonder huisarts gemeld bij de zorgverzekeraar. Maar het echte probleem is veel groter. Waarschijnlijk zijn er zo n tweeduizend mensen die gen huisarts hebben.
Nieuwe patiënten kunnen vrijwel nergens meer terecht, bevestigt Nijhof. Nee, dat is echt heel lastig. De praktijken zitten vol. Patiënten met een acuut medisch probleem kunnen altijd bij een huisarts aankloppen. Maar als het om chronische klachten gaat, is het advies om je te wenden tot je oude huisarts. Die kan vaak nog wel een herhaalrecept of een verwijsbrief geven.

Oude huisartsNijhof noemt een scheve landelijke verdeling als het voornaamste probleem. In het westen is het probleem niet zo groot, daar zijn huisartsen genoeg. Maar in het oosten en noorden en zuiden is dat niet het geval. Oplossingen tovert ook THOON niet uit de hoge hoed. Voor de lange termijn kunnen we wel wat bedenken, maar op de korte termijn gaat het toch om crisisplannen. Zoals die oproep om toch maar een beroep op de huisarts in je oude woonplaats te doen.

De acute medische zorg is dus wel geregeld, maar de Patiëntenfederatie stelt dat hij bij de zorg door een huisarts nou juist om het persoonlijke contact met een patiënt. Het is van belang dat de huisarts de persoonlijke situatie van de patiënt kent, dat er sprake is van een vertrouwensband en dat de arts het medische dossier kan inzien , zegt een woordvoerder.

Landelijk probleemOverigens is Enschede bepaald niet de enige gemeente in Nederland waar dit tekort speelt. Ook in Middelburg, Emmen en Kampen is ook een patiëntenstop van kracht en in Almelo dreigt ie. Nu al hebben ruim tweehonderd parktijken moeite een opvolger te vinden, vooral dus aan de randen van het land.

Volgens Erik Dijkstra van de Landelijke Huisartsenvereniging is de verwachting dat in 2023 de helft van de regio s kampt met een tekort. In 2028 bijna allemaal, misschien met uitzondering van Amsterdam en omgeving.

Luister hieronder naar het oradiointerview met Marieke Nijhof van dinsdag.

1Twente. Foto: Lars Smook, © TC Tubantia.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.