Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Deceptie is groot bij burgerwacht in Enschede: geen camera's bij fietstunnels

1581521224

ENSCHEDE - De deceptie is groot bij de burgerwacht, nu Enschede op voorspraak van Onno van Veldhuizen het cameratoezicht bij de fietstunnels in zuid op de lange baan schuift. Maar we blijven in goed gesprek met de burgemeester.

Rond 20.00 uur vanavond staat hij er weer, bij de fietstunnel over de N35 op de Helmerhoek in Enschede. Weer of geen weer, Huub Filart hult zich dan in een fluorescerend hesje om een paar uur te surveilleren bij de onderdoorgang. Alles voor de veiligheid van de fietser of voetganger. We doen het graag. De saamhorigheid en de waardering zijn groot. En soms is het bijna gezellig , zegt Filart, inwoner van de Helmerhoek en vader van twee kinderen.
Genoeg draagvlak
Dat de burgerwacht actief is bij de twee fietstunnels in de zuidelijke stadswijken zal nog wel enige tijd nodig zijn, weet Filart na maandagavond. Toen besloot de gemeenteraad het flexibele cameratoezicht bij de twee tunnels voorlopig op de lange baan te schuiven. Het politieke draagvlak was solide, met een vrijwel zekere raadsmeerderheid, maar het was Onno van Veldhuizen die juridisch op de rem trapte.Â
Volgens de burgemeester, die de beoogde veiligheidsvoorziening meteen al als ongewenst en niet effectief omschreef, zijn de feiten met nog geen handvol vermeende incidenten te dun om de camera s te kunnen legitimeren. Hij kondigde al op voorhand aan een eventueel aan te nemen motie naast zich neer te zullen leggen.

Openbare orde

Van Veldhuizen maandagavond in de raad: Wettelijk kan het niet, er moet sprake zijn van ernstige verstoring van de openbare orde. Daarop stelde de gemeenteraad een adempauze voor van zo n twee maanden. In die periode gaat Van Veldhuizen uitleggen waarom de camera s juridisch niet kunnen en wat de gemeente wel heeft ondernomen om de veiligheid te verzekeren. De gewraakte camera-motie wordt aangehouden en blijft dus boven de markt hangen. Â
Te dun, te dun , herhaalt burgerwacht-vrijwilliger Filart. Dat vind ik wel heel teleurstellend. Het zal je maar gebeuren, dat je een vuistslag in het gezicht krijgt of wordt bedreigd. We hebben ook het idee dat er bij de tunnels veel meer is voorgevallen. Ik weet van een oudere man dat hij is bedreigd. Maar hij heeft geen aangifte gedaan, dus dat is niet terug te zien in de cijfers. Die man heeft hetzelfde als bij de diefstal van een fiets: het doen van aangifte heeft toch geen zin. En toch zou dat wel moeten.

Om tafel
Hoewel Filart en een aantal andere leden van de burgerwacht de Enschedese raadzaal maandagavond gedesillusioneerd verlieten, blijft het gezelschap in overleg met de gemeente. Over een kleine twee weken gaan met met een man of zes met de burgemeester om tafel. Natuurlijk staan we open voor het gesprek. Ik weet dat de gemeente dingen heeft gedaan om de veiligheid bij de tunnels te verbeteren. Er is verlichting aangebracht en de beplanting is kort gesnoeid. Dat is mooi, maar wij zijn ervan overtuigd dat de camera s de omgeving veiliger maken. Van Veldhuizen moet maar uitleggen waarom er op allerlei andere plekken wel camera s mogelijk zijn, maar hier niet.
De burgemeester is van harte uitgenodigd om een avond mee te surveilleren bij de tunnels. Van Veldhuizen kondigde ook aan dat te willen doen. Hij is welkom , zegt Filart. De koffie staat klaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.