Hengelo
Cultuur

110-jarig Tuindorp 't Lansink krijgt boek als verjaardagscadeau

Donderdag 6 mei om half vier is het op de kop af 110 jaar geleden dat de eerste steen van de wijk Tuindorp werd gelegd. Het betrof een woning op de hoek C. T. Storkstraat / Haaksbergerdijk. De Haaksbergerdijk heet tegenwoordig Julianalaan, maar de steen is er nog altijd te zien. Komende donderdag wordt hier om exact half vier het boek 'Ons Tuindorp' gepresenteerd. Een boek, met als subtitel 'Tuindorp 't Lansink: van idee tot monument', waarin talloze bijzondere anekdotes over bewoners en oud-bewoners aan bod komen.

Tuindorp3
Van Tuindorp 't Lansink in vroeger tijden zijn mooie foto's bewaard gebleven. Dit is een afbeelding genomen in de C.T. Storkstraat. © Stichting Tuindorp 't Lansink

Commissaris van de Koning

Hoe de presentatie er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, aldus schrijver Marco Krijnsen: "Op de plek waar 110 jaar geleden de eerste steen werd gelegd, willen we er een officieel tintje aan geven. We zijn nog aan het uitdenken hoe we dat gaan doen. We hebben al wel een video opgenomen met burgemeester Sander Schelberg en gaan ook iets opnemen met de Commissaris van de Koning Andries Heidema. Die video's komen donderdag online."

Wijkarchivaris

Medeauteur Homme Martinus is geboren en getogen in de wijk. Krijnsen kon voor het boek uit Martinus' omvangrijke archief putten. Martinus: "Ik heb zitting gehad in het bestuur van de Stichting Tuindorp 't Lansink en was ooit voorzitter van het Bewonersplatform Tuindorp, die later is opgegaan in de stichting. Ik heb veel informatie verzameld over de wijk met het idee om er ooit een boek over te schrijven. Doordat ik een chronische ziekte kreeg, is dat boek er nooit gekomen. Ik was dan ook blij dat Marco Krijnsen mij vorig jaar benaderde. Hij was door de Stichting Tuindorp 't Lansink gevraagd een boek te schrijven over de wijk ter ere van de 110e verjaardag."

icon_main_quote_red_glyph

''t Lansink was ooit een zelfvoorzienend dorp. Het had meer dorpse dan stadse kenmerken.'

Homme Martinus

Rijksbeschermd Dorpsgezicht

Martinus kreeg het voor elkaar om Tuindorp 't Lansink in 2003 aangewezen te krijgen als Rijksbeschermd Dorpsgezicht. Mede daarvoor werd hij zelfs geridderd. "En daarna heb ik me teruggetrokken uit de stichting. Het krijgen van dat lintje vond ik wel een mooi moment om het stokje over te dragen." Dat Tuindorp, ondanks dat het midden in een stad ligt, als 'dorpsgezicht' is bestempeld, is te danken aan Martinus: "'t Lansink was ooit een zelfvoorzienend dorp. Het had meer dorpse dan stadse kenmerken, vandaar."

icon_main_info_white_glyph

Marco Krijnsen bij 1Twente Vandaag

Donderdag 6 mei is Marco Krijnsen te gast bij 1Twente Vandaag, tussen 16.00 en 17.00 uur mee te beleven op 1Twente.nl

Roel Kok

Het boek wordt uitgegeven door Roel Kok. Als oud-voorzitter van de stichting vond hij dat dit boek er moest en zou komen. Krijnsen: "Roel heeft er zelfs zijn eigen geld in gestopt om dit van de grond te krijgen. Het blijft overigens bij 999 exemplaren. Er zijn er al 500 verkocht. Als ook die andere 499 verkocht zijn, houdt het op. Er komt geen tweede druk."

Het boek is te reserveren via www.onstuindorp.nl

Tuindorp
De eerste steen van 't Lansink is te vinden in een woning aan wat toen nog de Haaksbergerdijk heette. © Stichting Tuindorp 't Lansink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.