Enschede

AUDIO | Boerderij Erve ’t Stroink onbetaalbaar voor Dragonheart

Ridderwinkel Dragonheart lijkt zân langste tijd te hebben gehad in de boerderij op Erve ât Stroink. De gemeente stoot haar vastgoed af en wil de boerderij en opstallen verkopen. Dragonhearteigenaar Martin Kuyer die het pand al zoân veertien van de gemeente huurt, wil wel kopen. Maar de gemeente vraagt een voor hem onbetaalbare prijs.

450305 Dragonheart Reiniervan Willigen
Henk ten Harkel | 1Twente

âEn toch klopt het nietâ, vindt fractievertegenwoordiger Morgan Brejaart van het Democratisch Platform Enschede. Hij zet zich in voor het overeind houden van de voorziening op Erve ât Stroink. âEnschede heeft er in 2006 van alles aan gedaan om Dragonheart binnen te halen. De rode loper werd uitgerold. En nu is ât in een keer over en gaat het alleen nog om de centen.â

Het voornemen van de gemeente om de boerderij in ât Smalenbroek te verkopen, speelt al enkele jaren. Destijds werd al een prijs van een half miljoen euro genoemd. Het lijkt er nu op dat de gemeente de daad bij het woord wil voegen en het pand van de hand doet. Dat kan overigens niet eerder dan in 2022, omdat het huurcontract dan eindigt. Kuyer wil daar niet op wachten. "Dat risico wil ik niet lopen. Dit jaar, de komende maanden moet een oplossing komen."

Deal
Kuyer probeert sinds vorig jaar een deal te sluiten met de gemeente. De ondernemer wil maar wat graag blijven, omdat de boerderij het ideale pand is voor zijn ridderwinkel en het uitdragen van de middeleeuwse lifestyle die hij omarmt.

Hij hoopt op coulance van de gemeente en dus op een schappelijke verkoopprijs. Niet voor niets is hij al zo lang op Erve ât Stroink bezig met Dragonheart en heeft hij in alles en nog wat geïnvesteerd om de boerderij een nog betere uitstraling te geven.

Volgens Kuyer laat de plaatselijke overheid het afweten. âOndertussen is de boerderij opnieuw getaxeerd en is het pand 80.000 euro duurder geworden. Ik wil de zaak graag houden, maar dit kan ik niet opbrengen.â Hij wijst nog op ander gemeentelijk bezit dat wordt afgestoten en in zijn beleving soms voor een appel en een ei aan clubs worden overgedaan.

Andere opties
Noodgedwongen kijkt hij nu ook naar andere opties. Al liggen de locaties niet voor het oprapen. âHet bestemmingsplan klopt vaak niet en het krijgen van de juiste vergunningen is een groot probleem.â

De gemeente herkent zich niet in de kritiek van de ondernemer. Een woordvoerder meldt dat âhet object op de verkooplijst staat en eerst is aangeboden aan de huidige huurderâ. Verder wordt gezegd dat de gemeente het pand destijds volledig heeft gerenoveerd en dat de gemeenteraad opdracht gaf de boerderij voor een marktconforme prijs te verkopen. En dat gebeurt dan ook, aldus de woordvoerder in een schriftelijke beantwoording.

Kuyer krijgt de gelegenheid het pand te kopen, maar de gemeente, blijkt verder uit de beantwoording, is volstrekt ongevoelig voor de bijzonder toeristisch en recreatieve functie die de boerderij nu heeft. âDaar gaat het niet om, de overheid wil geen eigenaar zijn van het vastgoed. Wanneer de ondernemer zelf de boerderij koopt of gaat huren van een nieuwe eigenaar dan kan hij op deze locatie zijn onderneming voortzetten.â

DPE'er Brejaart vraagt zich af wat er is gebeurd. Waarom wordt een laagdrempelige voorziening de das omgedaan? âEr zijn in die wijk al zo weinig recreatieve voorzieningen. Dragonheart is laagdrempelig, ook voor mensen met weinig geld. Waarom heeft de boerderij nu geen meerwaarde meer?â Hij laat het er niet bij zitten. Brejaart wil de zaak aanhangig maken, omdat hij zich niet zomaar wil neerleggen bij een eventueel gedwongen afscheid van Dragonheart.

© Newsroom Enschede, 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.